UŽIVO DAN 175 OEBS APELUJE: Hitno oslobodite ruskog fotoreportera!
Foto: Printscreen Twitter

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 175 OEBS APELUJE: Hitno oslobodite ruskog fotoreportera!

Planeta -
Ova opasna praksa zarobljavanja i otmice pripadnika medija je neprihvatljiva i mora da prestane, kategorična Dunja Mijatović

BEČ/MOSKVA - Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je veliku zabrinutost za sudbinu Andreja Stenina fotoreportera Međunarodne informativne agencije Rusija Danas, koji se od 5. avgusta vodi kao nestao u Ukrajin i pozvala na njegovo hitno oslobađanje.

"Pozivam na hitno oslobađanje Stenina", zatražila je Mijatović u pisanom saopštenju dostavljenom medijima.

Ona je takođe ponovila zahtev za oslobađanje i slobodnog novinara lokalne televizije iz Lavova Jurija Leljavskog kao i Jevgenija Šljaktina i Jevgenija Timofejeva, koji rade za različite ukrajinske medije koji se takođe, od nedavno, vode kao nestali.

"Ova opasna praksa zarobljavanja i otmice pripadnika medija je neprihvatljivo i mora da prestane. Pozivam odgovorne da prestane da na meti imaju novinare za sprovođenje svojih zadataka", navela je Mijatović.

Istim povodom, Ruska ambasada u Kijevu uputila je protestnu notu ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova.

"Mi smo poslali zahtev (za potragu) našim operativnim kanalom i poslali protestnu notu ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova. Ali, nažalost, nismo još dobili odgovor", saopštila je Ambasada Rusije u Ukrajini.

Stenin, koji je radio u Donjecku, Slavijansku i drugim gradovima istočne Ukrajine nestao je 5. avgusta, da bi tri dana kasnije neimenovani izvor rekao je za RIA Novosti da Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) drži fotoreporetera, u regionu Zaporožje, mada je portparol lokalne SBU kancelarije demantovao takvu informaciju.

15.25 - Ukrajinski gasni koncern Naftogas i dalje će bez problema transportovati ruski gas u Evropu i ako Kijev nametne sopstvene sankcije Rusiji, saopštila je ta kompanija, prenosi Rojters. Naftogas potvrđuje svoju spremnost da nastavi nesmetani tranzit prirodnog gasa evropskim potrošačima, rekao je generelni direktor kompanije, Andrej Koboljev.

Zatvor je oštećen u granatiranju, što su robijaši iskoristili, Foto AP
Zatvor je oštećen u granatiranju, što su robijaši iskoristili, Foto AP

14.32 - Lokalne vlasti Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, saopštile su da je više od 100 zatvorenika pobeglo iz strogo čuvanog zatvora u tom gradu pošto je on pogođen granatama. Portparol gradskog saveta Maksim Rovenski rekao je da je zatvorenička pobuna izbila posle direktnog udara granate u zatvor, kada je poginuo barem jedan zatvorenik. Rovenski je dodao da su među beguncima iz zatvora ljudi osuđeni za ubistva, pljačke i silovanja.

Ilustracija, Foto Reuters
Ilustracija, Foto Reuters

13.12 - Ukrajinska vojska saopštila je danas da je ukupno poginulo 568 njenih pripadnika od maja u sukobima sa proruskim separatistima na istoku zemlje.Vojni portarol Andrej Lisjenko rekao je da je broj žrtava premašio ranije procene, kao i da je 2.120 pripadnika vojske ranjeno u borbama, prenela je agencija Rojters. Prema podacima Ujedinjenih nacija ukupan broj nastradalih je 1.100, a među njima su ukrajinski vojnici, pobunjenici i civili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track