POVLAČI SE: Mihael Špindeleger podneo ostavku na sve funkcije!

Austrijska vlada uzdrmana

POVLAČI SE: Mihael Špindeleger podneo ostavku na sve funkcije!

Austrija -
Priznajem imao sam grešaka, i sigurno sam neke ljude povredio ili razočarao i zato se svima izvinjavam!, rekao Špindeleger podnoseći ostavku na sve državne i partijske funkcije

BEČ - Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger), austrijski vicekancelar i savezni ministar finansija dao je ostavku na obe ove funkcije, kao i na mesto predsednika Narodnjačke partije Austrije(ÖVP). Špindeleger je lično jutros objavio svoju ostavku na vanredno sazvanoj konferenciji za novinare u sedištu ministarstva finansija.

Došli smo do tačke u kojoj sam dužan da načinim ovaj korak“, obrazložio je svoje ministarsko i političko povlačenje Špindeleger.

Poreska problematika je očigledno kamen o koji se spotakao Špindeleger, koji je naglasio da je svestan neophodnosti poreske reforme i poreskog rasterećenja, „ali u pogodnom trenutku“, podsećajući na istovremeno visok državni dug Austrije.

"Uveren sam da je poreska reforma trenutno moguća samo ili uz pomoćnovih dugova ili uvođenjem novih poreza. Lično, i jedno i drugo smatra nemogućim" rekao je Špindeleger.

Kako se saznaje iz krugova bliskih Špidelegeru, on je o ostavci razmišljao duže vremena. Konačnu odluku ubrzali su koncentrisani napadi partijskih kolega, narodnjačkih rukovodilaca iz pojedinih austrijskih pokrajina. Uporavo oni su bili kap u čaši.

„Ako zajedništvo više ne postoji, onda mora da se preda kormilo“, izjavio je na konferenciji.

Rekapitulirajući svoj rad u vrhu partije i države, Špindeleger je rekao da na vrhu ÖVP­a „sigurno nije imao lake godine“. Istovremeno, ponosan je na solidan rezultat na poslednjim saveznim izborima, u septembru lani, kao i na prvo mesto svoje partije na austrijskim izborima za parlament Evropske Unije ovog maja.

"Priznajem imao sam grešaka, i sigurno sam neke ljude povredio ili razočarao i zato se svima izvinjavam!, rekao ne Špindeleger na kraju dodajući da je ovo njegov poslednji medijski nastup.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja