AUSTRIJSKE DIPLOMATE: Nazire se novi svetski poredak!
Foto: Beta Ap

Ambasadori pesimisti

AUSTRIJSKE DIPLOMATE: Nazire se novi svetski poredak!

Austrija -
Razvoj događaja u Ukrajini podseća na doba Hladnog rata, a prevaziđeni konflikt SAD i Rusije mogao bi ponovo da se obnovi, kaže ambasador Austrije u Londonu Emil Briks

BEČ - Austrijske diplomate smatraju da je veliki izazov što se trenutno redovno krše međunarodna pravila i ukazuju da se nazire novi svetski poredak. Deset austrijskih ambasadora, pretežno iz kriznih regiona, opisali su situaciju pesimistički.

Na mirovni plan koji je predložio ruski predsednik Vladimir Putin ambasador Austrije u Kijevu Ditrih Hajm gleda sa veoma malo optimizma. Hajm je, i pored toga, rekao da aktuelni razvoj predstavlja malu nadu.

Istovremeno on je izrazio uverenje da neće doći do pomeranja granica, te naglasio da bi, ako bi Kijev prihvatio zahteve Moskve, to pokazalo nemoć i odustajanje od ukrajinske teritorije.

Hajm je podsetio da je Austrija među glavnim investitorima u Ukrajini, pre svega u finansijskom sektoru, i kazao da će i pored teške situacije ova zemlja ostati važan partner.

Veoma je teško raditi sa nekim ko se ne pridržava međunarodnih sporazuma rekla je ambasador Austrije u Parizu Ursula Plasnik.

Bivša šefica auštrijske diplomatije ocenila je, u diskusiji na austrijskoj državnoj televiziji ORF, da Putin igra igru konfuzije i da je u više navrata izigrao poverenje.

"Sve što je nekada važilo čini se da je trenutno stavljeno van snage", konstatovala je ona.

Kršenje međunarodnih sporazuma nije samo tema u vezi Ukrajine, već i u konfliktima na prostoru Azije, naglasila je ambasador Austrije u Pekingu Irene Giner-Rajhl ukazujući na spor oko ostrva između Kine i Japana.

"Kršenje pravila igre je postala velika tema“, istakao je ambasador Austrije u Londonu Emil Briks vezano za aktuelne konflikte u svetu dodajući da razvoj događaja u Ukrajini podseća na doba Hladnog rata, te da bi prevaziđeni konflikt SAD i Rusije mogao ponovo da se obnovi.

Ambasador Austrije u Iranu Fridrih Štift ocenio je da nije lako predsedniku SAD Baraku Obami da sledi jasnu spoljnopolitičku liniju.

"SAD podržavaju Ukrajinu u pravcu EU, i istovremeno nemaju obavezu saveza prema Kijevu", ukazao je on.

Ambasador u Tel Avivu Franc Jozef Kuglič dodao je da se SAD u vezi ukrajinske krize nalaze u dilemi, jer su u ostalim međunarodnim pitanjima Rusija i SAD partneri.

Nazire se novi globalni odnos snaga čiji je ishod još otvoren, ocenile su diplomate.

Ukrajinska kriza menja odnos snaga, istakla je Giner-Rajhl ukazujući da se odnosi Pekinga i Moskve trenutno odvijaju, na ekonomskom nivou, značajno tešnje nego ranije, podsećajući da se poslednjih godina Peking trudio da se približi SAD.

Novi poredak doneli su i konflikti u Siriji i Iraku, konstatovali su ambasadori ukazujući da se u borbi protiv "Islamističke države“ (IS) nazire savez SAD, Irana, Saudijske Arabije i drugih država regiona.

Kuglič je ocenio da će region Bliskog istoka ostati decenijama bure baruta.

"Ko još nije video Palmiru to neće uskoro moći“, kazao je ambasador u Izraelu koji je uveren da će doći do novog poretka, ali da se ne zna kako će izgledati na Bliskom istoku.

Diplomate, koje trenutno borave u Beču zbog godišnje "Konferencije ambasadora", smatraju da bi Ankara i Teheran trebalo da budu faktori stabilnosti u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track