ŠTRAJK U LUFTHANZI: Otkazani letovi na relaciji Beč - Mihnen!
Foto: Fonet/AP

Piloti obustavljaju rad

ŠTRAJK U LUFTHANZI: Otkazani letovi na relaciji Beč - Mihnen!

Austrija -
Otkazano je oko 110 letova sa minhenskog aerodroma, zabog čega će 13.500 putnika, većinom na evropskim letovima, morati da traži alternativu

BEČ - Piloti najveće evropske aviokompanije Lufthanza (Lufthansa) štrajkuju danas od 10 do 18 časova na minhenskom aerodromu zbog neslaganja sa upravom oko penzionog programa. Štrajk će osetiti i putnici koji lete u ili iz Austrije, pošto su otkazana dva leta iz Beča za Minhen i dva iz Minhen­a za Beč.

Otkazano je oko 110 letova sa minhenskog aerodroma, zabog čega će 13.500 putnika, većinom na evropskim letovima, morati da traži alternativu. U Lufthansi kažu da interkontinentalni letovi nisu dovedeni u pitanje ovim štrajkom.

Ovo je već četvrti štrajk Lufthanzinih piilota u poslednjih pet meseci. Razlog neslaganja pilota i uprave je u regulisanju odlaska u penziju odnosno "predpenziju" pilota i pilotskoj nadoknadi u tom periodu. Prema važećim propisima, Lufthanzini piloti imaju mogućnost odlaska u prevremenu penziju već sa 55 godina, ali aviokompanija to sad želi da izmeni i da podigne minimalne godine za odlazak u penziju, kao i da uključi pilote u finansiranje njihovih penzija.

U vlasništvu Lufthanze su i austrijska nacionalna aviokompanija Ostrijan Erlajns (Austrian Airlines), Svis (Swiss) i Džermanvings (Germanwings), ali njihovi piloti ne štrajkuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track