UŽIVO DAN 205 POROŠENKO: Veći deo ruskih trupa napustio Ukrajinu, ovo je šansa za mir
Foto: Fonet/AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 205 POROŠENKO: Veći deo ruskih trupa napustio Ukrajinu, ovo je šansa za mir

Planeta -
Spremni smo da pružimo svaku neophodnu pomoć i podršku u istrazi uzroka tragedije, rekao ruski ministar odbrane svom malezijskom kolegi Hišamudinu Huseinu koji je došao zbog istrage o padu MH17

MOSKVA -Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ocenio je danas da Kijev snosi punu odgovornost za tragediju malezijskog putničkog aviona nad istočnom Ukrajinom.

"Do nesreće je došlo u vazdušnom prostoru Ukrajine, koja je za njega u potpunosti odgovorna", rekao je Šojgu u Moskvi na sastanku sa ministrom odbrane Malezije Hišamudinom Huseinom.

Šojgu je dodao da je tragedija malezijskog aviona mogla biti izbegnuta da Ukrajina nije pribegla vojnom rešenju svojih problema. On je, takođe, rekao da je njegovo ministarstvo spremno da pomogne Maleziji u istrazi o rušenju aviona nad istočnom Ukrajinom.

"Spremni smo da pružimo svaku neophodnu pomoć i podršku u istrazi uzroka tragedije", rekao je Šojgu i dodao da bi rezultati istrage trebalo da budu javno objavljeni.

Ministar Husein stigao je u Moskvu da bi razgovarao o istrazi o obaranju aviona "Malezija erlajnza" MH17, u kojoj je 17. jula poginulo 298 osoba.

Porošenko: Veći deo ruskih trupa napustio Ukrajinu

18.55 Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je da je veći deo ruskih trupa napustio Ukrajinu."Oko 70 odsto ruskih snaga je napustilo Ukrajinu. Ovo nam uliva nadu u budućnost i šansu za mir", rekao je Porošenko petog dana od kada je potpisano primirje koje se uglavnom poštuje. Porošenko je danas obećao da će iduće nedelje predložiti parlamentu usvajanje zakona koji daju veću autonomiju pobunjeničkim regionima na proruskom istoku zemlje, gde su se separatisti sukobljavali s vladinim snagama gotovo pet meseci. Rusija, koja negira da na bilo koji način učestvuje u sukobima u Ukrajini, nije komentarisala današnju Porošenkovu izjavu.

12.20 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko obećao je da će već iduće nedelje predložiti parlamentu usvajanje zakona koji daju veću autonomiju pobunjeničkim regionima na proruskom istoku zemlje, gde se stanovništvo skoro pet meseci borilo protiv vladinih snaga, ali izjavio je da neće biti federalizacije i da istok ostaje sastavni deo Ukrajine. "Ukrajina neće napraviti nikakve ustupke u vezi svog teritorijalnog integriteta", naglasio je on. Međutim, zamenik premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin naglasio je da prorusko stanovništvo ne odustaje od otcepljenja. "Ne razmatramo ostanak u Ukrajini", rekao je Purgin za AFP.

Ilustracija: Američki borbeni dron X-478, Foto Reuters

11.41 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju će uskoro bespilotnim letelicama nadgledati prekid vatre u Ukrajini, izjavio je danas predsedavajući OEBS Didije Burkhalter. "Diskusije su u toku o mogućnostima uključivanja, što je pre moguće, bespilotnih letelica pojedinih država kao njihov doprinos planu nadgledanja", rekao je švajcarski predsednik Burkhalter, čija je zemlja predsedavajući OEBS. On je dodao da će "bespilotne letelice OEBS biti uskoro raspoređene", prenosi Rojters.

11.20 - Pregovori između Rusije, Ukrajine i EU o gasu mogli bi da budu održani 16. septembra u Beču, izjavio je pomoćnik predsednika ukrajinske energetske kompanije Naftogas Jurij Vitrenko. "Razgovarali smo sa predstavnikom energetskog odeljenja Evropske komisije Klaus-Diterom Borhartom i, prema njegovim rečima, sastanak je planiran za 16. septembar, najevrovatnije u Beču", rekao je Vitrenko, prenosi Itar-Tass. Trilateralni pregovori prekinuti su u junu jer se Kijev i Moskva nisu dogovorili o otplati ukrajinskog duga za naftu i gas od 5,3 milijarde dolara, kao i oko cene za isporuke ruskog gasa. Ruska energetska kompanija Gasprom je 16. juna prekinula dostavu gasa Ukrajini.

Zadovoljni: Vladimir Putin i Petar Porošenko, Foto Reuters

11.09 - Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petar Porošenko potpuno su zadovoljni kako se poštuje prekid vatre između proruskih aktivista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine, izjavio je danas Putinov savetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov. On je rekao novinarima da su Putin i Porošenko juče telefonom razgovarali o poštovanju prekida vatre i da su "u celini obe strane izrazile zadovoljstvo poštovanjem prekida vatre iako je to komplikovan proces koji ne teče glatko", preneo je Itar-Tass. Ušakov je naveo da je telefonski razgovor dvojice predsednika bio "interesantan i ozbiljan" i usredsređen na situaciju na istoku Ukrajine.

Plaćenici privatnog bataljona Ajdar, Foto Printscreen

10.51 - Ukrajinski bataljon Ajdar počinio je velike zločine Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, potvrdila je u izveštaju organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova. "Ovaj izveštaj potvrđuje masovne zločine, u ovom slučaju ratne zločine, koje su rutinski i sistematski vršili pripadnici bataljona Ajdar, a koje tolerišu zakonodavni organi Ukrajine. Amnesti internešenal navodi samo neke zločine - otmice, nelegalna hapšenja, prebijanja, iznuđivanje - uključujući iznuđivanje otkupnine za oslobađanje zarobljenih Ukrajinaca i pljačke civila. U izveštaju se takođe konstatuje da je, uprkos propagande Kijeva i Zapada o patriotskom Ajdara, taj bataljon postao poznat po zločinima, zlodelima i neskrivenom razbojništvu", navodi se u saopštenju koje je Ministarstvo inostranih poslova Rusije objavilo povodom ovog izveštaja Amnesti internešenela. Ajdar je privatni plaćenički bataljon koji finansiraju ukrajinski oligarsi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track