NEMA VIŠE MULJANJA: Novi radari fotografišu i lica vozača!
Foto: Marina Lopičić

Pazi, snima se

NEMA VIŠE MULJANJA: Novi radari fotografišu i lica vozača!

Austrija -
Fotografija vozača sprečiće domaće vozače da daju lažne izjave i krivicu prebacuju na nekog stranog državljanina kome nije moguće naplatiti kaznu

BEČ - Bečka policija započinje testiranje frontalnih radara koji će osim prekoračenja brzine beležiti i fotografije vozača, te će tako moći tačno da se utvrdi ko je sedio za volanom u trenutku prekršaja. Novi radari biće postavljeni na tri lokacije u glavnom gradu Austrije.

Frontalni radarski sistem najpre će biti testiran u bečkim ulicama Šitelštrase (Schüttelstraße, druga bečka opština), Landštraser girtl (Landstraßer Gürtel, treća bečka opština) i Šenbruner štrase (Schönbrunner Straße, peta bečka opština). Ako se probna faza pokaže dobrom, frontalni radari biće postavljeni i na drugim lokacijama širom glavnog grada Austrije.

Pomoću ovog radarskog sistema grad Beč će konačno moći da naplaćuje kazne i vozačima iz nekih drugih zemalja, poput, recimo, Nemačke. Naime, u nekim zemljama važi zakon da kaznu nije moguće naplatiti ukoliko ne postoji fotografija vozača koji je skrivio prekršaj. Novim radarskim sistemom biće uklonjene i te zakonske prepreke.

Takođe, fotografija vozača sprečiće i domaće vozače da daju lažne izjave i krivicu prebacuju na drugog, recimo stranog državljanina kome nije moguće naplatiti kaznu iz nekog razloga, kao što je do sada bio slučaj. Sve koji ubuduće na ovaj način pokušaju da prevare policiju čeka kazna od 5.000 evra.

Tokom 2013. godine zbog prekoračenja brzine Bečlijama je uručeno 300.000 kazni. Osim ručnih laserskih pištolja i 17 standardnih radara, koji mere brzinu tek kada automobil prođe pored ovog uređaja, policija će sada dobiti i novo "oružje“ za borbu protiv vozača koji se ne pridržavaju propisane brzine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track