POROŠENKO: Veća autonomija istoku, bez federalizacije PURGIN:  Ne razmatramo ostanak u Ukrajini
Foto: Fonet Ap, Ap

Glavno pitanje

POROŠENKO: Veća autonomija istoku, bez federalizacije PURGIN: Ne razmatramo ostanak u Ukrajini

Planeta -
Ukrajina neće praviti ustupke u vezi svog teritorijalnog intergriteta kaže predsednik zemlje; U samoproglašenim DNR i LNR neće ni da čuju da ostanu u Ukrajini

KIJEV - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko obećao je da će već iduće nedelje predložiti parlamentu usvajanje zakona koji daju veću autonomiju pobunjeničkim regionima na proruskom istoku zemlje, gde se stanovništvo skoro pet meseci borilo protiv vladinih snaga, ali izjavio je da oni ostaju sastavni deo Ukrajine.

Porošenko je ovo objavio danas na sastanku vlade, kada je obećao da će promeniti status tih oblasti, ali jeodbacio federalizaciju zemlje ili "otuđenje" tih delova od ukrajinske države.

"Protokol (potpisan u Minsku prošlog petka) predviđa obnavljanje i očuvanje ukrajinskog suvereniteta na celoj teritoriji Donbasa (u istočnoj Ukrajini), uključujući i one pod kontrolom boraca... Nema i ne može da bude razgovora o federalizaciji ili nekog otuđenja (u regionima pod kontrolom proruskih snaga... Zakon o privremenoj samoupravi u pojedinim distriktima regiona Donjecka i Luganska predviđa status koji drži te regione u Ukrajini", rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Rojters.

"Ukrajina neće napraviti nikakve ustupke u vezi svog teritorijalnog integriteta", naglasio je on.

Međutim, zamenik premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin naglasio je da prorusko stanovništvo ne odustaje od otcepljenja.

"Ne razmatramo ostanak u Ukrajini", rekao je Purgin za AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track