PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE: Austrija zabranjuje simbole terorista!
Foto: Reuters

Menjaju zakon

PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE: Austrija zabranjuje simbole terorista!

Austrija -
Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner založila se i za strože odredbe za izlazak iz zemlje u cilju prevencije "džihad-turizma"

BEČ - Nakon Nemačke i Austrija namerava da zabrani nošenje simbola džihadističke terorističke organizacije Islamska država (IS). U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da još ne postoji dogovor, ali da se on nazire i da će početkom iduće nedelje biti završen.

Bečki dnevnik "Viner cajtung“ prenosi da je vlada jedinstvena oko izmene zakona o zabrani nošenje simbola, ali je još uvek nerešeno pitanje kazni. Za sada još nije odlučeno kako će konkretno zabrana simbola IS biti uneta u zakon.

Početkom iduće nedelje ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner), pravosuđa Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter), spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) i vicekancelar Rajnhold Lopatka (Reinhold Lopatka) predstaviti mere protiv IS.

Mikl-Lajtner založila se i za strože odredbe za izlazak iz zemlje u cilju prevencije "džihad-turizma".

"Želimo da menjamo zakon o kontroli granica", najavila je ona povodom najnovijeg slučaja pokušaja dve maloletnice da otputuju iz Austrije za Siriju. "Maloletnicima treba ubuduće odobriti putovanje u zemlje van EU samo uz odobrenje roditelja", zatražila je Mikl-Lajtner.

Prema njenom predlogu, svi mlađi od 18 godina za putovanje u zemlju izvan EU moraće sa sobom da nose pismeno odobrenje roditelja. To je jedna od više mera u borbi protiv ekstremnog islamizma, na kojima trenutno rade ministarstvo unutrašnjih, spoljnih poslova, kao i pravosuđa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track