SIGURNE I OTPORNE: Nove elektronske zdravstvene knjižice za Austrijance!
Foto: ZSZ Osiguranja Asutrije

Po standardima EU od 2015.

SIGURNE I OTPORNE: Nove elektronske zdravstvene knjižice za Austrijance!

Austrija -
Proizvođač uverava građane da elektronske zdravstvene knjižice služe samo za ulazak u zdravstveni karton pacijenta, i da se na čipu ne čuvaju nikakve informacije o vlasniku kartice

BEČ - Austrijanci od iduće godine dobijaju nove elektronske zdravstvene knjižice. (E-Card).

U narednih nekoliko godina svim građanima Austrije (9,3 miliona) biće zamenjene stare knjižice, a 2015. godine četiri miliona Austrijanaca već će imati nove e-kartice. Starim karticama uskoro ističe „rok trajanja“, a kako bi se sprečilo da ove knjižice postanu nevažeće u Evropskoj uniji i Švajcarskoj, Austrija će u narednih nekoliko godina prilagoditi svoje elektronske kartice novim standardima.

Nova generacija elektronskih knjižica počeće da se proizvodi u oktobru ove godine, a za to je izdvojeno 17 miliona evra (1,65 evra po kartici). Nove kartice će biti otpornije na oštećenja, jer će se umesto lepka u proizvodnji koristiti inovativna tehnika zavarivanja, a osim novog loga Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, slabovide osobe će lakše moći da pročitaju informacije ispisane Brajevom azbukom.

Proizvođač uverava građane da su elektronske zdravstvene knjižice samo ključ za ulazak u elektronski zdravstveni karton pacijenta, te da se na čipu ne čuvaju nikakve informacije o vlasniku kartice. Zahvaljujući ovim knjižicama lekar pokrajinskim zavodima za zdravstveno osiguranje elektronskim putem šalje potvrdu o otvaranju/zatvaranju bolovanja, a E-Card sistem nudi i uslugu odabira preoperativnih analiza (PROP), koja lekaru pomaže da odabere samo preglede kojima pacijent mora da se podvrgne pred operaciju, a da pritom ne gubi vreme na nepotrebne analize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track