UZBUNA U DEŽELI: Dva Slovenca otišla da se bore sa džihadistima u Siriji
Foto: Reuters

Islamisti iz komšiluka

UZBUNA U DEŽELI: Dva Slovenca otišla da se bore sa džihadistima u Siriji

Planeta -
Obaveštajna služba već duže prati Roka Žavbija i Boštjana Skubica, ali nije imala indicije da spremaju terorističku akciju na tlu Slovenije

LJUBLJANA - Dva Slovenca, Rok Žavbi i Boštjan Skubic, otišli su u Sirij i pridružili se džihadistima, pišu Slovenske novice.

Slovenački mediji pošli su su tragom napisa na blogu 20committee.com i otkrili da je u kući jednog od njih u Vrhnici kraj Ljubljane policija izvršila pretres u potrazi za nedozvoljenim oružjem, kojim je, kako se sumnja, trgovao.

Informaciju o pretresu potvrdila je i Policijska uprava Ljubljana, koja se ogradila da zbog tajnosti istrage ne može da saopšti više informacija. Jedino je saopštila da nisu postojale sumnje da bi njih dvojica mogli da počine terorističke napade na teritoriji Slovenije.

Slovenačka obaveštajna služba SOVA, kako navode slovenački mediji, već duže prati tu dvojice Slovenaca.

Slovenija se ove nedelje, prema listi Evropske komisije, kao i druge bivše države SFRJ našla na listi američkih saveznika u borbi protiv ISIL.

Erjavec neobavešten da je Slovenija na listi američkih saveznika

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec izjavio je danas da nije znao da će Slovenija biti uvrštena na listu država američkih saveznika u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i isključio mogućost angažmana u mogućim vojnim operacijama protiv te ekstremističke organizacije. "Mislim da ne bi bilo nikakvih problema da su me kao ministra prethodno obavestili o stavljanju Slovenije na spisak Stejt departmenta", naglasio je Erjavec u razgovoru za agenciju STA i dodao da će to reći i američkom ambasadoru u Ljubljani Džozefu Musomeliju. Slovenija, poručio je ministar, ni u kom slučaju neće učestvovati u vojnom delu operacije protiv ISIL-a, ali je privržena borbi protiv terorizma na različite načine. Erjavec je dodao da je stepen ugroženosti Slovenije od ekstremizma trenutno vrlo nizak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track