VREMENA SE MENJAJU: Sve više očeva ide na porodiljsko!

Konferencija o ravnopravnosti polova u Beču

VREMENA SE MENJAJU: Sve više očeva ide na porodiljsko!

Austrija -
Sve više očeva odlučuje da sa bebom ostane kod kuće i prema podacima iz 2012. porodiljsko bolovanje u Beču je uzeo 14.441 otac

BEČ - Grad Beč želi da poveća broj očeva koji po rođenju deteta uzimaju porodiljsko odsustvo. Ovim saopštenjem su ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer (SPÖ) i ministarka za pitanja žena, Gabrijele Hajniš-Josek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ), danas najavili dvodnevnu konferenciju na temu muškaraca i njihove uloge u modernom društvu. Ova konferencija baviće se pitanjem jednakosti među polovima, te usklađivanjem porodičnih i poslovnih obaveza.

„Cilj je upoznati muškarce sa konceptom porodiljskog odsustva za očeve“, izjavio je na konferenciji za štampu Rudolf Hundstorfer. Trenutno svaki peti otac od države dobija novčanu nadoknadu za ostajanje kod kuće sa novorođenčetom (Kinderbertruungsgeld).

Na porodiljsko bolovanje 2012. išlao je ukupno 14.441 otac, što predstavlja 16,7 odsto ukupnih porodiljskih bolovanja. Iako se polako sve više očeva odlučuje da sa bebom ostane kod kuće (15,6 odsto 2009. godine), porodiljsko odsustvo i dalje prevashodno uzimaju majke - 71.932, to jest 83,3 odsto u 2012. godini. Statistike pokazuju da se muškarci svih obrazovnih i poslovnih profila u jednakoj meri odlučuju na ostajanje kod kuće.

„Tempo je, nažalost, i dalje nešto sporiji nego što sam se nadala da će biti“, objasnila je Hajniš-Hosek, ali je je pozdravila ovu promenu i pojačane tendencije za njen rast, kao i odbacivanje tradicionalnih muško-ženskih uloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track