Ambasador Ajgner ugostio ekipu filma "Branio sam Mladu Bosnu"
Foto: Kurir

Prijem

Ambasador Ajgner ugostio ekipu filma "Branio sam Mladu Bosnu"

Austrija -
Film ima puno veze sa Austrijom, a najvažnija poruka koja se odnosi na danas, ovde i svuda, jeste način na koji je doktor Rudolf Cistler shvatio ulogu branioca i službenika pravde, rekao je Ajgner

BEOGRAD - Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner organizovao je sinoć prijem za ekipu filma "Branio sam Mladu Bosnu" o učesnicima Sarajevskog atentata i braniocu Gavrila Principa po službenoj dužnosti advokatu Rudolfu Cistleru.

Ajgner je čestitao glumcima i autorima filma i ocenio da je to delo značajno jer brani pravnu državu.

"Film ima puno veze sa Austrijom, a najvažnija poruka koja se odnosi na danas, ovde i svuda, jeste način na koji je doktor Rudolf Cistler shvatio ulogu branioca i službenika pravde", rekao je Ajgner.

On je rekao da je nebitno da li su pripadnici Mlade Bosne bili jugoslovenski junaci, socijalni romantičari, borci za socijalnu jednakost ili slepi ideolozi već kako je Cistler zastupao pravdu i pravo.

Scenograf Srđan Koljević rekao je da je tema filma iznenađenje za gledaoce jer svi misle da o Sarajevskom atentatu znaju puno, iako zapravo ništa o tome ne znaju.

"Bilo mi je interesantno da sa strane sagledamo priču o braniocu Gavrila Principa po službenoj dužnosti, što takođe niko nije znao", rekao je on.

Koljević je dodao da je pre 20 godina počeo da istražuje priču o Cistleru kada je pročitao stenogram sa suđenja Principu i otkrio jednog zaboravljenog heroja. Prema njegovim rečima, u prvom planu filma su pripadnici Mlade Bosne Veljko i Jovanka Čubrilović, ali da su ga zanimale sve generacije upletene u Sarajevski atentat i kako se to odrazilo na njihove živote, zato što je ljudska dimenzija bitna za razumevanje događaja.

Koljević je rekao da je film zasnovan na primarnim istorijskim i dokumentarnim izvorima kao i svedočenjima učesnika Sarajevskog atentata a ne na interpretacijama. Film "Branio sam Mladu Bosnu" sinoć je premijerno prikazan u Sava centru u Beogradu a večeras je premijera u Novom Sadu, dok sutra počinje prikazivanje u bioskopima u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja