HRVATSKI AKUŠERI U RATU SA ZAKONOM: Sve više javnih bolnica odbija da radi abortus
Foto: Printscreen Yt

Preko leđa građana

HRVATSKI AKUŠERI U RATU SA ZAKONOM: Sve više javnih bolnica odbija da radi abortus

Planeta -
Sveti Duh je već peta javna bolnica u kojoj Hrvatice ne mogu da abortiraju, što im zakon dozvoljava, jer ginekolozi neće da ga rade zbog prigovora savesti; ali savest im ne prigovara kad rade abortuse po privatnim ordinacijama

ZAGREB - Svi ginekolozi zaposleni u zagrebačkom KB-u Sveti Duh uložili su prigovor savesti i nijedan više ne obavlja abortus na zahtev žene, a to je već peta javna bolnica - uz one u Našicama, Vinkovcima, Kninu i Požegi - koja više uopšte ne obavlja pobačaje, piše Jutarnji.hr.

I bolnica u Splitu, nadležna za celu Splitsko-dalmatinsku županiju, blizu je takve odluke. Tamo pobačaje obavlja samo jedan ginekolog, dok je ostalih 21 uložilo prigovor savesti. Budući da su sve bolnice u mreži javne zdravstvene službe koje obavljaju djelatnost ginekologije obavezne da pružaju i usluge prekida trudnoće, a za organizaciju je zadužen upravnik, Ministarstvo zdravlja konačno je reagovalo da bi svim ženama omogućilo zakonsko pravo na pobačaj.

Pitanje abortusa na zahtev žene, koji je u Hrvatskoj regulisan zakonom iz 1978, godinama je osetljivo pitanje koje nijedna stranka ne načinje. Zato je svaka bolnica počela da kreira svoju politiku - od toga da li uopšte obavlja pobačaje do njihove cene. Propisanih sankcija za upravnike bolnica koji ne obezbeđuju uslugu prekida trudnoće na zahtev žena - nema.

Ilustracija: Hrvatski zakon dozvoljava pobačaj na zahtev žene (Foto: Printscreen YouTube)
Ilustracija: Hrvatski zakon dozvoljava pobačaj na zahtev žene (Foto: Printscreen YouTube)

Jutarnji list je u martu sproveo istraživanje u 20 hrvatskih bolnica i utvrdio da je svaki drugi ginekolog uložio prigovor savesti; u Zagrebu dve trećine, u Splitu čak 95 posto, a u Rijeci i Puli - nijedan. Cene abortusa su se kretale od 990 do 2500 kuna.

Hrvatski ginekolozi već godinama upozorava da je situacija takva prvenstveno zato što se pobačaji ilegalno rade po privatnim ordinacijama - što je zakonom zabranjeno, da ih često obavljaju isti oni ginekolozi koji u javnim bolnicama imaju priziv savesti, a da i javne bolnice dobar deo abortusa prijavljuju Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZZO) pod drugim dijagnozama, na primer kao spontani pobačaj. Tako troškove abortusa bolnici podmiruje HZZO, a novac koji plati žena završava u džepovima lekara i sestara. Takvu praksu potvrdila i akcija "Ordinacija", sprovedena u varaždinskoj bolnici, kad su sedmorica ginekologa optužena za takva nedela. Za samo godinu dana od te akcije broj prijavljenih pobačaja iz te bolnice porastao je za 2,5 puta.

Ilustracija: Mnogi akušeri koji ulažu prigovor savesti u javnim bolnicama, nemaju taj problem kad treba da urade abortus u privatnoj ordinaciji (Foto: Printscreen YouTube)
Ilustracija: Mnogi akušeri koji ulažu prigovor savesti u javnim bolnicama, nemaju taj problem kad treba da urade abortus u privatnoj ordinaciji (Foto: Printscreen YouTube)

Međutim, upravnici bolnica u kojima se ne obavljaju pobačaji na zahtev žene zbog prigovora savesti lekara drugačije tumače Zakon koji reguliše to područje drugačije od ministarstvo zdravlja. Tako upravnik bolnice Svetog Duha, prof. dr Mladen Bušić, kaže da u jednom članu tog zakona stoji da se "prekid trudnoće može izvršiti u bolnicama koje imaju jedinicu za ginekologiju i porođaje", ali da ne piše izričito da bolnica to mora da omogućiti.

S druge strane, ministarstvo kaže da u tako postavljenoj rečenici ne može da stoji "mora", jer bi to značilo da zakon propisuje da "prekid trudnoće mora da se izvrši". Ako u Zakonu stoji da žena abortus može da obavi u bolnici, onda, po logici stvari, bolnica to mora da joj omogućiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track