ŠTROLC: Ukinuti obavezno članstvo u Privrednoj komori Austrije!

Ofanziva Neosa u WKÖ

ŠTROLC: Ukinuti obavezno članstvo u Privrednoj komori Austrije!

Austrija -
Po prvi put na ovim izborima nastupa samostalna organizacija "Privrednička Austrija“ (Unternehmerisches Österreich), koja ima blisku saradnju sa partijom NEOS

BEČ - Austrijska partija Neos traži ukidanje obaveznog članstva u Privrednoj komori Austrije (WKÖ). Oni očekuju da će na izborima za Privrednu komoru u februaru 2015. godine doći do određenih strukturnih promena, jer po prvi put na ovim izborima nastupa samostalna organizacija "Privrednička Austrija“ (Unternehmerisches Österreich), koja ima blisku saradnju sa partijom NEOS.

"Samosvesnoj Privrednoj komori nije neophodno obavezno članostvo“, izjavio je šef Neosa Matijas Štrolc (Matthias Strolz). Ova partija podnela je zahtev Narodnom veću austrijskog parlamenta za postupnim ukidanjem ove obaveze.

Obaveza bi najpre od 2019. bila ukinuta za preduzeća sa jednim zaposlenim, a potom bi to mogle da učine sve firme. Neos takođe traži i ukidanje doprinosa "Kammerumlage II“. Ovaj doprinos plaćaju sva preduzeća koja imaju zaposlene, a njegova visina zavisi od visine isplaćenih bruto mesečnih plata. Ovaj doprinos je Privrednoj komori u 2012. godini doneo 300 miliona evra.

Kandidatura "Privredničke Austrije“

"Naravno da će svi kojima je preduzetništvo u srcu glasati na izborima za Privrednu komoru“, dodao je Štrolc. Na narednim izborima, koji se održavaju od 23. do 26. februara 2015. godine, nastupiće i samostalna organizacija "Privrednička Austrija“, bliska partiji Neos. Ova organizacija kandidovaće se u svih devet pokrajina i to u sledećim sektorima: informisanje i konsalting, turizam, trgovina i usluge i preduzetništvo.

Markus Ornig, koordinator "Privredničke Austrije“, pre svega u Beču vidi veliki broj potencijalnih birača.

"Privredni savez u Bečkoj privrednoj komori drži minimalnu većinu sa 50,3 odsto glasova. Na predhodnim izborima glasalo je svega 30 odsto vlasnika firmi, pa veliki potencijal vidimo i u dosadašnjim apstinentima“, objasnio je Ornig.

On je ponovio da se njegova organizacija samo dve godine po osnivanju kandiduje na ovim izborima, ali da su, uprkos tome, optimisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track