MANJE BIROKRATIJE: Policija će od 1. novembra sve lične podatke imati na jednom mestu!
Foto: Shutter.

MUP Austrije

MANJE BIROKRATIJE: Policija će od 1. novembra sve lične podatke imati na jednom mestu!

Austrija -
Osnovni podaci o svakom državljaninu Austrije od sledećeg meseca biće zavedeni u novom centralnom registru, što će građanima uštedeti vreme, a državi milion evra godišnje

BEČ - Austrijski MUP će 1. novembra početi da koristi novi centralni registar (Zentrale Personenstandregister) u kome će se nalaziti osnovni podaci o svakom državljaninu Austrije. Različite službe će imati direktan pristup novom registru, što će umnogome olakšati izmene sačuvanih podataka.

Mnogi se međutim plaše mogućih zloupotreba. Od 1784. godine svi podaci o rođenju, bračnom stanju, polu, roditeljima i deci, poreklu i državljanstvu bili su čuvani u opštinskim knjigama. Zahvaljujući ovoj prastaroj metodi građani za svaki promenu podataka moraju da posete minimum dve različite službe, što ih košta i novca, i vremena, i živaca.

Ukoliko dve osobe koje ne dolaze iz iste opštine žele da se venčaju, moraju da posete najmanje tri službe: opštinu u kojoj je prijavljeno prebivalište mlade i opštinu u kojoj je prijavljeno prebivalište mladoženje kako bi dobili izvod iz matične knjige rođenih, pa tek onda i matičara. Od 1. novembra će matičar i sam moći da pristupi centralnom kompjuteru, kako bi pribavio sve neophodne informacije bez deranžiranja mladenaca.

Slična situacija je i sa prijavom novorođenog deteta. Do sada su roditelji dete morali posebno da prijavljuju različitim službama. Od 1. novembra će dete zdravstvenu knjižicu dobiti odmah po rođenju, budući da je Zavod za socijalno osiguranje deo novog sistema. Novim centralnim sistemom povezano je 1374 opštine i 1187 službi za izdavanje državljanstva. Svega stotinu manjih opština još uvek nije deo sistema, jer im nedostaje odgovarajuća kompjuterska infrastruktura.

Pozitivne efekte novog centralnog kompjuterskog sistema MUP vidi pre svega u prijavi novorođenih i preminulih građana. U slučaju smrti građana o tome mora biti obavešteno jedanaest službi: pismeno obaveštenje ide od službe do službe, previše vremena se izgubi dok smrt bude zavedena u svim neophodnim registrima. Novi centralni sistem će na ovaj način ministarstvu uštedeti milion evra godišnje.

MUP garantuje zaštićenost poidataka

Ipak, mnogi se plaše moguće zloupotrebe. Kao odgovor na ove strahove građana, austrijski MUP je saopštio da je napad spolja nemoguć, te da je bezbednost sličnog registra, koji kriminalna policija koristi već godinama, zagarantovana. Ministarstvo je objasnilo da će ograničeni uvid u sakupljene podatke imati, između ostalog, i Zavod za socijalno osiguranje, Austrijski statistički zavod i bolnice, ali da oni ni u kom slučaju neće moći da pristupe svim sačuvanim podacima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track