DOSELJENICI DIŽU NATALITET: U Beču danas živi 1,8 miliona ljudi!
Foto: Reuter

Širi se prestonica

DOSELJENICI DIŽU NATALITET: U Beču danas živi 1,8 miliona ljudi!

Austrija -
Za dve godine Beč, koji osim statusa glavnog grada ima i status pokrajine, biće najmlađa od svih devet austrijskih pokrajina

BEČ - Početkom oktobra ove godine u Beču je živelo 1,8 miliona ljudi, što predstavlja najveći broj stanovnika glavnog grada Austrije još od 1934. godine, kada je u u prestonici živelo 1,94 miliona ljudi.

Svake godine broj Bečlija se uveća za 20.000 do 25.000. Glavni razlozi sve većeg broja stanovnika su povećanje nataliteta i veliki broj doseljenika, kaže Klemens Himpele (Klemens Himpele), šefa statističkog odeljenja bečkog Magistratskog odelenja 23, zaduženog za ekonomiju, rad i statistiku.

U poslednjih 14 godina broj stanovnika Beča se uvećao za 250.000. Ovaj broj je skoro jednak broju današnjih stanovnika Graca, drugog najmnogobrojnijeg austrijskog grada. Iako se Beč trenutno nalazi u apsolutnoj fazi rasta broja stanovnika, statističari smatraju da će se taj trend narednih godina malo usporiti.

Prema procenama, u budućnosti u glavnom gradu Austrije godišnje bi trebalo da se rađa oko 19.500 dece, dok bi broj umrlih trebalo da se kreće oko 16.000. Statističari prognoziraju da će 2050. godine životni vek Bečlijiki iznositi 89 godina, dok će muška populacija ovog grada živeti oko 85 godina. Trenutno 51,7 odsto ukupnog bečkog stanovništva čine žene.

Statistički gledano, 2016. godine će Beč, koji osim statusa glavnog grada ima i status pokrajine, biti najmlađa od svih devet austrijskih pokrajina. Osobe mlađe od 15 godina čine 14,2 odsto današnjeg bečkog stanovništva.

Sa rastom broja Bečlija, do 2034. godine će rasti i broj stanovnika skoro svih njegovih opština (ukupno 23). Jedino će u prvoj (Innere Stadt) i 13. bečkoj opštini (Hietzing) doći do pada broja stanovnika, dok će broj stanovnika 19. bečke opštine (Döbling) stagnirati.

Grad 1910. godine imao više od dva miliona stanovnika!

U Beču, koji je posle Berlina drugi najveći grad nemačkog govornog područja, 1934. godine je živelo 1,94 miliona stanovnika, a 1910. godine je taj broj prešao cifru od dva miliona! Najmanji broj stanovnika Beč je imao 1987. godine. Tada je zbog pada nataliteta u ovom gradu živelo "samo“ 1,48 miliona ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track