KRATKI KURS: Kako u školi prepoznati džihadistu!

Preventivni seminari u Austriji

KRATKI KURS: Kako u školi prepoznati džihadistu!

Austrija -
Hapšenje četrnaestogodišnjaka, koji je planirao teroristički napad na bečku železničku stanicu bio je povod za sastanak Službe za zaštitu državnog poretka Austrije i 150 direktora austrijskih škola

BEČ - "Promene u oblačenju pojedinca, neprestana komunikacija preko socijalnih mreža, izostanci iz škole signal su da postoji opasnost da je osoba potencijalni džihadista što zahteva i povećanu pažnju nastavnika, socijalnih radnika i direktora škole" upozorio je Erih Cvetler (Erich Zwettler), šef Službe za zaštitu ustavnog poretka Austrije.

Hapšenje jednog četrnaestogodišnjaka, koji je planirao teroristički napad na bečku Zapadnu železničku stanicu (Westbahnhof) bio je povod za sastanak Službe za zaštitu državnog poretka Austrije i 150 direktora austrijskih škola, na kojem su dobili instrukcije kako mogu da prepoznaju potencijalne džihadiste.

Cvetler je objasnio da posebnu pažnju treba posvetiti učenicima koji su boravili u kriznim regijama ili imaju bliske kontakte u njima. Alarmantno je i ukoliko učenici promene veru i stupaju u islam. Posebno ako tinejdžerke to rade zbog momka.

"Treba međutim, biti oprezan i razlikovati bezazlene, pubertetske pokliče i istinsku opasnost", naglasio je Cvetler.

Na skupu u Beču jedan od glavnih referenata bio je i Ednan Aslan, ekspert za islamsku versku pedagogiju Univerziteta u Beču. Direktori škola su od njegačuli kakva je razlika između "radikalno praktikovanog, ali miroljubivog islama iradikalizovanih tendencija, usmerenih na nasilje".

Jaču saradnju sa školama uspostavila je i austrijska policija kako bi sprečili odlazak mladih u Siriju i druga krizna područja, i eventualne terorističke akcije u Austriji.

Škole dobile specijalnu literaturu!

Ministarstvo obrazovanja je učiteljima, nastavnicima i direktorima svih škola poslalo detaljan informacioni materijal, sa popisom literature i internetnih izvora informacija o islamskom radikalizmu. Škole se po ovom pitanju mogu obratiti i ekspertima. Sve jače su i inicijative mreža omladinskih udruženja za deradikalizaciju omladine. U pripremi je i daleko intenzivnija saradnja prosvetnih inspekcija svih austrijskih pokrajina sa verskim zajednicama u Austriji, u cilju dizanja kvaliteta verske nastave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track