MARKOVIĆ: Slobodarci vrbuju Srbe samo zbog glasova!
Foto: Kurir-info

Austrijske partije bore se za glasače

MARKOVIĆ: Slobodarci vrbuju Srbe samo zbog glasova!

Austrija -
Od gotovo 6,4 miliona državljana Austrije sa pravom glasa, više od pola miliona imaju imigrantsko poreklo

BEČ - Državljani Austrije stranog porekla, sve su brojniji, a značajan deo čine austrijski Srbi. Logično, austrijske političke partije u Austrijancima stranogporekla vide svoje potencijalne glasače, zbog čega se trude da ih privuku, svaka na svoju stranu.

Luka Marković, donedavni odbornik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) u 12. bečkoj opštini (Meidling), napustio je slobodarce i prešao među socijaldemokrate (SPÖ). Efgani Denmez (EfganiDönmez), poslanik Zelenih u Saveznom veću (Bundesrat, drugo, manje važno veće Saveznog parlamenta Austrije), često neugodno talasa u svojoj partiji. Omar Al­ Ravi, socijaldemokratski odbornik u gradskoj/pokrajinskoj skupštini Beča, meta je žestokih kritika zbog svojih stavova u vezi Izraela.

Austrijski tv­kanal ATV emitovaće u ponedeljak, 10. novembra, u 22:25, četvrtu emisiju serije „Novi Austrijanci, novi glasovi: Partije u konkurenciji oko Turaka, Srba i ostalih“. Ova tema je postala važna u Austriji i zbog toga što od gotovo 6,4 miliona državljana Austrije sa pravom glasa, više od pola miliona imaju imigrantsko poreklo. Trenutno je, od ukupno 693 austrijskih narodnih poslanika, bilo u saveznom ili devet pokrajinskih parlamenata, njih 22 rođeno izvan Austrije ili su im roditelji rodom stranci.

"Politika mora da bude ogledalo društva", kaže Omar Al Ravi, bečki socijaldemokratski odbornik, rođen u Iraku.

Luka Marković, koji među slobodarcima nije postigao ono što je očekivao i šta su mu bili prethodno najavljivali u nedavnom tv-intervjuu izjavio je da "FPÖ vrbuje Srbe samo zato što od njih očekuje mnogo glasova".

Na pitanje zašto im se on pridružio , Marković je odgovorio da je to bilo zato što su slobodarci govorili da su "Dobri migranti dobrodošli."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track