TABLETOMANI: Pet lekova dnevno pije više od 700.000 Austrijanaca!
Foto: Shutterstock

Austrija na lekovima

TABLETOMANI: Pet lekova dnevno pije više od 700.000 Austrijanaca!

Austrija -
Pretpostavlja se da je broj Austrijanaca koji koriste više različitih lekova u toku dana mnogo veći jer je istraživanje rađeno samo na osnovu lekova izdatih na recept

BEČ - Više od 700.000 Austrijanaca svakodnevno pije više od pet različitih lekova. Pretpostavlja se da je ovaj broj znatno veći jer ova statistika obuhvata samo lekove izdate na recept.

Ubuduće, kućni lekari će jednom godišnje dobijati obaveštenje koliki je broj pacijentaca kojima se kvartalno prepisuju više od deset lekova. Problem je što su mnogi kućni doktori suočeni sa problemom da nakon boravka u bolnici dobiju spisak lekova koje trebaju da nastave da daju svojim pacijentima, ali nemaju vremena da provere da li je zaista neophodno da njihovi pacijenti piju sve te lekove.

Konzumiranje više lekova istovremeno može međutim i da umanji njihovo dejstvo. Uzrok nuspojava kao što su vrtoglavica ili problemi sa pritiskom, često su prouzrokovane nepravilnim korišćenjem lekova ili njihovim lošim ili preteranim kombinovanjem.

Moguće prevazilaženje ovog problema bilo bi uvođenje specijalne knjižice u koju bi bili uneseni svi lekovi koje pacijent koristi. Ovakva knjižica trebala bi da se pokaže doktoru pri svakoj poseti, a pacijenti bi sami trebalo da unose lekove koje koriste a nisu prepisani od strane doktora.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track