POTREBNI KADROVI KOJI ZNAJU SRPSKI: Austrija traži Srbe za čuvare u zatvorima!

Šansa za posao

POTREBNI KADROVI KOJI ZNAJU SRPSKI: Austrija traži Srbe za čuvare u zatvorima!

Austrija -
U austrijskim kazneno-popravnim zavodima polovina zatvorenika su Austrijanci, dok drugu polovinu čine Austrijanci sa stranim poreklom i strani državljani

BEČ - Austrija traži čuvare zatvora sa imigrantskim poreklom, pre svega Srbe i Turke. Na predlog ministra pravde Wolfganga Brandštetera (Wolfgang Brandstetter, ÖVP) i ministra spoljnih poslova i integracije Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz), pokrenuta je inicijativa da se među zatvorske čuvare prime i ljudi koji su porekom iz Srbije, Turske i drugih zemalja.

"Sledeće godine raspisujemo konkurse, a nudićemo poseban i kurs koji će im olakšati polaganje prijemnog ispita“, kaže Brandsteter.

U austrijskim kazneno-­popravnim zavodima početkom ovog novembra bilo je 8.863 zatvorenika. Polovina su Austrijanci, dok drugu polovinu čine Austrijanci sa stranim poreklom i strani državljani.

Nasuprot njima su čuvari koji su jedva obučeni za multikulturno delovanje. Maksimalno deset odsto čuvara ima, makar delom, poreklo izvan Austrije, procenjuju upravnici austrijskih zatvora.

Od sledeće godine počinje pojačana regrutacija čuvara među Austrijancima sa imigracionim poreklom, potvrdila je portparolka ministra pravde, u izjavi za ORF. Ona je naglasila da svi kandidati moraju biti austrijski državljani, inače ne mogu dobiti službu državnog činovnika.

(M.I./S.V)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track