ZABRANJENE SVESKE: Deci uvalili 19 reklama na 60 strana!
Foto: Printscreen Heute.at

Zloupotreba đaka

ZABRANJENE SVESKE: Deci uvalili 19 reklama na 60 strana!

Austrija -
Viši pokrajinski sud u Beču zabranio je upotrebu svezaka kompanije Young Enterprises Media GmbH u svim austrijskim školama

BEČ - Udruženje za informisanje potrošača (VKI) dobilo je spor protiv preduzeća Young Enterprises Media GmbH. Njihove školske sveske u koje su ubacili reklame na svakoj trećoj strani, zabranjene su u svim austrijskim školama.

Young Enterprises Media štampao je takozvane „Mitteilungshefte“, koje služe komunikaciji između roditelja i nastavnika u austrijskim školama. Od 60 strana, koliko ova sveska ukupno ima, na čak 19 bile su odštampane reklame. Ove sveske koriste se u 800 osnovnih škola širom Austrije.

Udruženje za informisanje potrošača je, po nalogu ministarstva za socijalna pitanja, podnelo tužbu protiv ove kompanije u kojoj je između ostalog navedeno da deca, listajući svesku, ne mogu da se distanciraju od reklama i njihovog podsvesnog uticaja. Viši pokrajinski (apelacioni) sud u Beču presudio je u korist dece, ali ova odluka još uvek nije pravosnažna.

„Poslovnu strategiju ovog preduzeća bez sumnje možemo okarakterisati kao agresivnu“, objasnila je Ulrike Docekal, koja u Udruženju za informisanje potrošača radi kao pravnica.

Ona objašnjava da deca napisano ne prepoznaju kao reklamu, već kao materijal za učenje, deo školske svakodnevice. Ovaj utisak je pojačan i činjenicom da ove sveske dobijaju od nastavnika. Na ovaj način preduzeće reklamama podsvesno utiče na mališane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track