NEPRAVDA: Gastarbajteri iz država van EU u Austriji su manje plaćeni!

ŽIVOT U TUĐINI

NEPRAVDA: Gastarbajteri iz država van EU u Austriji su manje plaćeni!

Austrija -
Imigranti koji su se u Austriju doselili iz "trećih država" imaju, u proseku, najmanje stanove, a plaćaju ih više nego drugi stanovnici, a većina njih ne uspeva da svoje znanje i veštine adekvatno realizuju na tržištu rada

BEČ - Najnovija statistika pokazuje da čak 34 odsto stranaca koji imaju završeno više i visoko obrazovanje u svojim zemljama porekla rade u Beču poslove za koje bi bile dovoljne i daleko niže kvalifikacije. Prema ovom istraživanju svaki drugi strani doseljenik u Austriju ima završenu najmanje srednju školu, sa maturom.

Većina međutim ne uspe da svoje znanje i veštine adekvatno realizuju na austrijskom tržištu rada, već rade poslove koji su daleko manje plaćeni nego što su oni za koje je neophodno više obrazovanje. Više obrazovanje strance ne štiti automatski od diskriminacije, dekvalifikacije i slabih ličnih primanja. Ovim su žene više pogođene od muškaraca.

Osim toga najnoviji, "3. Pregled integracije i različitosti" grada Beča (3. Wiener Integrations-und Diveristätsmonitor) pokazuje da su imigranti koji su se u austrijsku prestonicu doselili iz "trećih država", dakle oni koji nisu iz drugih pokrajina Austrije ili drugih članica Evropske unije, u proseku u lošijoj stambenoj situaciji od drugog bečkog stanovništva.

Oni gastarbajteri koji imaju trajno prebivalište u Beču imaju pravo na opštinske stanove, ali oni koji su se doselili ne tako davno, pa još nemaju trajne dozvole boravka ili austrijsko državljanstvo, rešenje stambenog problema moraju tražiti na privatnom tržištu.

Zbog toga imigranti iz trećih država imaju, u proseku, najmanje stanove, a plaćaju ih više nego drugi stanovnici. Štaviše stranci koji nisu iz EU najviše su pogođeni i skokovitim rastom cena stanovanja, čemu smo svedoci u Beču u poslednjih desetak godina.

Stranci plaćaju stanove za trećinu skuplje od Austrijanaca

Domaćinstvo imigranata iz treće države ima danas u Beču po jednom članu samo 26 kvadratnih metara stambenog prostora. To je upola manje od stambene situacije ostalih Bečlija. Porodica imigranta koji nije iz EU, međutim, plaća u proseku plaća stanarinu mesečno 7,80 evra po kvadratu. To je za jednu trećinu više nego što prosečno stan plaćaju Austrijanci i državljani EU u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track