ZATROVANO ZEMLJIŠTE: Meštani Geršica ne jedite povrće iz svojih bašti!

Koruški lekari upozoravaju

ZATROVANO ZEMLJIŠTE: Meštani Geršica ne jedite povrće iz svojih bašti!

Austrija -
Čekaju se rezultati analiza koje će pokazati kolika je koncentracija kancerogenog otrova heksahlorbencol (HCB) u povrću, a stanovništo se upozorava da ga ne konzumira

KLAGENFURT - Dr. Barbara Kolveg (Barbara Kohlweg), zadužena u koruškoj vladi za ekološku medicinu, oglasila se povodom kontaminiranog mleka i stočne hrane pronađenih na farmama u Geršicu (Görschitztal).

Kolvegova je upozorila građane područja na kom su otkrivene kancerogene količine otrova heksahlorbenzola da ne jedu povrća iz svojih bašta, dok ne stignu rezultati analiza koje će pokazati da li u povrću ima ili nema povišene koncentracije.Trenutno je jedino sigurno da u pitkoj vodi nema tragova heksahlorbenzola.

Heksahlorbenzol može da se nataloži posebno u povrću koje raste pod zemljom, pogotovo u šargarepama koje se vade u jesen. Međutim ako se povrće oljušti eliminišu se u otrovi.

"Ne preporučuje se da se deca igraju u pesku na otvorenim igralištima", dodala je Kolvegova.

Istraga će pokazati da li je heksahlorbenzol dospeo u zemljište, a potom i u stočnu hranu, zbog spaljivanja deponijskog kreča, iz Vitersdorske fabrike cementa (Wietersdorfer Zementwerk) u mestu Mali Sveti Pavle (Klein St. Paul).

Sumnja se da je ovaj otrovni deponijski kreč, koji je dolazio iz jedne fabrike Dunavskog hemijskog koncerna (Donau Chemie), bio u fabrici cementa spaljivan na nižim temperaturama i u većim količinama nego što je bilo dozvoljeno. Već nekoliko godina kreč se više ne spaljuje ovde, pa nema opasnosti od daljeg zagađivanja okoline, kažu odgovorni.

Stručnjaci takođe uveravaju javnost da je uništeno svo kontaminirano mleko i stočna hrana, kao i da mleko sa otrovom nije došlo do prodavnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track