OSTAJE PREDSEDNIK SPÖ: Za Fajmana glasalo manje od 84 posto delegata!
Foto: Kurir Austrija

Održan kongres socijaldemokrata

OSTAJE PREDSEDNIK SPÖ: Za Fajmana glasalo manje od 84 posto delegata!

Austrija -
Kancelar Verner Fajman je na jučerašnjem partijskom kongresu dobio manji procenat glasova nego što je to bilo pre dve godine na poslednjem kongresu

BEČ - Kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, predsednik SPÖ) polako gubi podršku partijske baze. Na jučerašnjem kongresu Socijaldemokratske partije Austrije reizbor Fajmana za predsednika Socijaldemokratske partije Austrije potvrdilo je 83,61 odsto delegata. Samo pre dve godine na kongresu SPÖ-a u St. Peltenu, Fajman je dobio 87,48 odsto delegatskih glasova.

Za ulazak u predsedništvo glasalo je 83,90 odsto (2012: 83,43 odsto) od 600 kongresnih delegata. Osim Fajmana, jedina koja je u predsedništvo SPÖ izabrana sa manje od 90 odsto glasova(87,1) je Gabrijele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek), savezna ministarka za obrazovanje i ženska pitanja. Međutim, i Hajniš-Hosekova je dobila veću podršku od Fajmana.

Ubedljivo najveći procenat glasova od svih 17 kandidata za članove predsedništva SPÖ, čak 99,49 odsto, dobio je Ingo Majr (Ingo Mayr), koji je od letos na čelu tirolskih socijaldemokrata. Mihael Hojpl (Michael Häupl), gradonačelnik Beča, dobio je 97,26 odsto.

Norbert Daraboš (Norbert Darabos), generalni sekretar SPÖ-a, kaže da Fajmanov rezultat nije tako loš, pogotovo kad se ima u vidu da je kancelar više na udaru kritike nego njegovi saradnici.

U svom govoru Fajman je još jednom naglasio da je poreska reforma glavno područje delovanja. „Znamo da ne smemo razočarati radnike“, rekao je i dodao da presko rasterećenje radnog naroda treba da plate bogataši. „Živeti od nasledstva nije fer“, rekao je Fajman.

Međutim, da bi proveo socijaldemokratske planove o poreskoj reformi, Fajman će morati u njih da uveri i koalicionog partnera u saveznoj vladi, Narodnu partiju Austrije (ÖVP), što baš neće biti jednostavno.

Socijaldemokratska omladina smatra da je socijalizam alternativa kapitalizmu!

U kongresnoj debati, Fajman je bio izložen ozbiljnim kritikama, u prvom redu od delegata pokrajinskih omladinskih organizacija.

„Postoji alterantiva kapitalizmu. To je socijalizam, ali SPÖ se više ne usuđuje da imenuje svoj cilj i svoje vizije. Šta da radim u SPÖ, koja se toliko boji vlastite ideologije da se više ne usuđuje da jasno govori?“, rekla je u Fiona Kajzer (Fiona Kaiser), predsednica omladinske organizacije socijaldemokrata (Sozialistische Jugend Österreich, skr. SJ) u Gornjoj Austrij.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track