RAZRADILI POSAO: Bosanci kradu šolje pod kaucijom na božićnim vašarima!
Foto: Vladimir Kozomara

Džeparoši iz BiH haraju Austrijom

RAZRADILI POSAO: Bosanci kradu šolje pod kaucijom na božićnim vašarima!

Austrija -
Međunarodne džeparoške bande, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, treniraju decu da kradu lepo ukrašene šolje za čije vraćanje, u zavisnosti od vašara, mogu da dobiju i do pet evra

BEČ - Džeparoši po austrijskim božićnim vašarima ne kradu više samo novčanike, već i prazne šolje od punča ili tople čokolade, na koje se plaća kaucija!

. Od krađe dvadesetak šolja i povratka kaucije zarade i do 90 evraAustrijska policija je ovu informaciju dobila upravo od kolega iz BiH, na sastanku sa kolegama sa Balkana održanom u Zagrebu.

„Krađa ovih šolja je za lopove unosan posao, jer se retko ko odluči da pozove policiju zbog krađe šolje“, objasnio je Gerald Tacgern iz Republičke kriminalne službe. Tacgern je dodao da su džeparoši najčešće žrtve raznih bandi.

„Ovo se pre svega odnosi na maloletnike. Ove godine deca poreklom iz Bosne izvela su u Austriji namanje 800 džeparenja“, dodao je Tacgern.

Rumunski MUP je saopštio da iza ovih kriminalnih radnji stoje dva evropska klana. Oni od siromašnih porodica sa Balkana kupuju decu i očeve, koje onda koriste kao džeparoše ili, ukoliko imaju neku deformitet, kao prosjake.

„Kada žrtve odsluže svoje, bande ih šalju u našu ambasadu u Beču, koja im plaća povratak kući“, objasnio je jedan rumunski policajac.

Iako svojim šefovima zarađuju na hiljade evra mesečno, prosjaci smeju da zadrže svega 100 evra. Međutim, kako u domovini ne zarađuju ništa, oni su srećni i sa ovom sumom, pa odbijaju da svedoče protiv svojih šefova, tvrdeći da ih niko ni na šta nije terao.

Austrijska policija sada radi na aktivnom angažovanju službenika stranog porekla, kako bi mogli da rade u civilu i prisluškuju bez pobuđivanja sumnje, a da opet steknu poverenje uhapšenih na ispitivanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track