STRAŠNA MRŽNJA: Palestinka nožem napala Izraelca na Zapadnoj obali
Foto: AP

Iz čista mira

STRAŠNA MRŽNJA: Palestinka nožem napala Izraelca na Zapadnoj obali

Planeta -
Palestinski mediji kažu da je napadačica Amal Džamal Takatku (22) iz Beit Fadžara, južno od Vitlejema, i da je već izdržavala kaznu u izraelskom zatvoru

TEl AVIV - Jedna Palestinka je nožem lakše ranila Izraelca na Zapadnoj obali, a posle potere izraelske bezbednosne snage su pucale na nju i ranile je, pa je preneta u bolnicu i u ozbiljnom je stanju, preneli su izraelski mediji.

Palestinska novinska agencija Maan ju je identifikovala kao Amal Džamal Takatku (22) iz grada Beit Fadžara, južno od Vitlejema. Navedeno je takođe da je Takatka izdržavala kaznu u izraelskom zatvoru.

Napetost između dva naroda porasla je u poslednjih nekoliko meseci, najviše zbog starog spora oko Brda hrama, verskog mesta u Jerusalimu svetog i za Jevreje i za muslimane. Palestinci strahuju da Izrael namerava da promeni status kvo i da dozvoli da se i Jevreji tamo mole.

Jevreji to mesto zovu Brdo hrama jer su se tamo nekada nalazio čuveni biblijski hram, koji je sazidao kralj Solomun. Mnogo kasnije, na tom mestu muslimani su podigli džamije Kupola na steni i Al Aksa, treća po značaju u islamu i prozvali to mesto Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Netanijahu je optužio palestinskog lidera Mahmuda Abasa da huška Palestince na nasilje, u kome je u poslednjih šest nedelja ubijeno 11 Izraelaca u pet odvojenih palestinskih napada. Najviše incidenta je bilo u Jerusalimu, ali se nasilje proširilo i na ostale delove Izraela i Zapadnu obalu.

jedan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja