Mandela će dobiti svoju ulicu ili trg u Beču!
Foto: Kurir štampano

Austrijska prestonica odlučila

Mandela će dobiti svoju ulicu ili trg u Beču!

Austrija -
Na godišnjicu smrti Nelsona Mandele odlučeno je da u znak poštovanja prema ovom borcu protiv aparthejda njegovo ime ponese jedna ulica ili trg u austrijskoj prestonici

BEČ - Jedna bečka ulica ili trg nosiće ime Nelsona Mandele, najpoznatijeg borca protiv aparthejda i prvog crnog predsednika Južnoafričke Republike, objavila je danas, na godišnjicu njegove smrti, Austrijska novinska agencija (APA).

Još uvek nije poznato koja će to ulica, odnosno trg biti, kao ni u kojem delu grada će se nalaziti. Konačna odluka bi trebala biti donesena naredne godine na zasedanju pododbora zaduženog za ovo pitanje.

Mandela je prošle godine preminuo u 95. godini posle duge bolesti. On je u zatvoru proveo 27 godina, od 1963. do1990. godine, kada je pod pritiskom međunarodne zajednice pušten na slobodu. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine.

Bio je predsednik Južnoafričke Republike od 1994. do 1999., a decenijama prethodno lider Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) simbol i centralna ličnost borbe protiv aparthejda.ao“, izjavio je Klajnhofer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track