DOVELI VUKOVE DA ČUVAJU OVCE: Bivši pljačkaši obezbeđuju bečki tržni centar!
Foto: Rts.rs

SUMNJIVA FIRMA ZA OBEZBEĐENJE

DOVELI VUKOVE DA ČUVAJU OVCE: Bivši pljačkaši obezbeđuju bečki tržni centar!

Austrija -
Sud je kaznio jednu austrijsku firmu za obezbeđenje jer je zapošljavala radnike koji su osuđivani za pljačke i reketiranje da čuvaju tržne centre

BEČ - Jedna austrijska firma koja se bavi obezbeđenjem, osuđena je na novčanu kaznu od 3.500 evra jer je zapošljavala osuđivane kriminalace kao radnika obezbeđenja u bečkom tržnom centru Lugner siti. Ispostavilo se da čak tri od ukupno šest radnika obezbeđenja Lugner sitija ima krivični dosije.

Javnost je tek po donošenju presude, u petak, saznala i za slučaj reketiranja jednog tinejdžera. Radnik obezbeđenja ove firme, inače osuđivani pljačkaš banke Milenko J. u septembru 2012. godine, sa još jednim saučesnikom zatvorio je i mučio učenika (16). Mladiću su najpre pretili pendrekom i elektrošokerom, a zatim je Milenko J. izvadio nož i pretio da će učeniku odseći prst ukoliko im svake nedelje ne bude isplaćivao 150 evra. Dečak do hapšenja ucenjivača je iz straha nekoliko puta dao dogovorenu sumu.

Milenko J. je tada osuđen na dve godine zatvora, ali će u njemu provesti ukupno 47 meseci, jer mu je ukinuta uslovna kazna. Mladić je naime već osuđivan zbog dve pljačke banke, od toga je prvu špočinio sa samo 14 godina.Advokat žrtve, Helmut Graupner, ustanovio je da firma koja je zaposlila Milenka J. nije zahtevala da podnese uverenje da nije osuđivan što je bila obavezna po zakonu. Budući da je nesavesni izbor radnika indirektno doprineo zločinu, firma je u petak osuđena i moraće da plati novčanu kaznu.

„Neverovatno je da ste dopustili kriminalci šetaju Lugner sitijem. Zar oni trebaju da se brinu o sigurnosti građana! Doveli ste vukove da čuvaju ovce“, poručila je sudija Nikol Bačak direktoru firme prilikom izricanja presude.

Tokom istrage utvrđeno je da ovo nije usamlčjen slučaj. Naime, Milenko J. je posao dobio na preporuku prijatelja koji je već radio u ovoj firmi, a koji je i sam proveo u zatvoru proveo četiri godine zbog pljačke banke. Poslodavcu je rekao da će se Milenko "lepo uklopiti"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track