CRNO IM SE PIŠE: Austriji preti recesija do kraja 2015. godine!
Foto: Shutter

Prognoze eksperata

CRNO IM SE PIŠE: Austriji preti recesija do kraja 2015. godine!

Austrija -
Dok u gotovo svim zemljama EU, i pored stagnacije privrede, broj nezaposlenih opada u Austriji ta stopa raste. Takođe u Austriji cene rastu znatno više od proseka u evrozoni

BEČ - Austriju izgleda ne čeka ništa dobro 2015. pošto eksperti Ekonomskog instituta "Wifo" prognoziraju da zemlja do kraja godine može dospeti u recesiju.

Prema ekspertima, to znači da bi privreda Austrije mogla krenuti putem pada. Od jula do septembra tekuće godine bruto domaći proizvod (BDP) se smanjio za 0,1 odsto, a poslednja tri meseca ove godine pokazuju sličnu tendenciju, što tehnički znači recesiju. Wifo ističe da Austriji trenutno nedostaju privredni impulsi kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Ministar privrede Rajnhold MiIterlener (Reinhold Miterlehner) biće zbog toga suočen sa nizom problema u idućoj godini, jer, prema Wifo, opada i potrošnja domaćinstava. Prema pisanju austrijske štampe, loši izgledi po privredu mogu pogoditi građane, jer bi još više ljudi moglo da izgubi posao.

Dok u gotovo svim zemljama EU, i pored stagnacije privrede, broj nezaposlenih opada u Austriji ta stopa raste. Takođe u Austriji cene rastu znatno više od proseka u evrozoni. Predsednik Privredne komore Austrije (PKA) Kristof Lajtl, u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh", upozorava da ako ne budu preduzete hitne mere za podsticanje privrede prete problemi. On kaže da ga ne čudi strah od recesije u Austriji, jer su prognoze do sada bile preterane i podstaknute poželjnim optimizmom.

"Nije se sagledavala realna situacija", naglasio je Lajtl i podsetio da je uvek instistirao na tome da su potrebne mere podsticaja za investicije i jačanje izvoza. Istovremeno je izrazio bojazan u vezi daljeg rasta nezaposlenosti u Austriji, ističući da očekuje od vlade pronalazak puta iz letargije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track