Najnovije vesti

(VIDEO) MEDVEDEV: Izgradnju Južnog toka sprečila je Bugarska
Foto: Printscreen Yt

Razgovor s premijerom

(VIDEO) MEDVEDEV: Izgradnju Južnog toka sprečila je Bugarska

Planeta
Evropski partneri sada mogu da se pridruže realizaciji drugih projekata, vezanih za izgradnju gasovoda do Turske, kaže premijer Rusije

MOSKVA - Izgradnja Južnog toka je obustavljena, a sprečila ju je Bugarska pod pritiskom Brisela i Sjedinjenih Američkih Država, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev u emisji "Razgovor s premijerom" koja je upravo završena.

Posle neuspeha "Južnog toka", evropski partneri mogu da učestvuju u realizaciji drugih projekata povezanih sa izgradnjom gasovoda koji će zaobići Ukrajinu i vodiće pravo u Tursku.

Zamoljen da prokomentariše povratak Krima u sastav Rusije, Medvedev se nasmejao da "Krim nije ekonomska  kategorija", a onda je dodao da je pitanje integracije tog poluoastrva u pravni i ekonomski sistem Ruske Federacije od vitalnog značaja. Pa ipak, Krim je nazvao sudbinom Rusije, a povratak Krima svrstao je u jedan od dva događa po kojima će pamtiti 2014. godinu.

"Pamtiću ovu godinu po našim pobedama na Olimpijadi (zimskoj, u Sočiju). Za mene je to bio opštečovečanski podvig. Kad su nam dali poslednju medalju, to je bio praznik. Doživeo sam pobedu sportista kao našu pobedu. Pamtiću i Krim. Uvek smo ga smatrali našom zemljom. I ti ljudi koji žive na Krimu, sami su se vratili u Rusiju. To je jako važno. Pamtiću ovu godinu i po tome što su mi svi bližnji, Bogu hvala, zdravi i živi", prisećao se najvažnijih trenutaka premijer Rusije.

Govoreći o sankcijama, Medvedev je primetio da na meniju restorana u Belom domu, parlamentu Rusije, nema namirnica koje potpadaju pod udar sankcija.

"Hrana na stolovima vladinih institucija ne razlikuje se od one na stolovima širom Rusije. U sovjetsko doba cene su bile povlašćene, jela se posebna hrana, a sada nema ni govora od toga. Za trpezarijskim stolovima u Belom domu nema ostriga i slučne hrane koja se ne prodaje bilo gde drugde", kaže Medvedev.

Premijer je primetio i da mnoge namirnice koje potpadaju pod udar sankcija koje je Rusija zavela Evropskoj uniji u odgovor na njene sankcije, proizvode već u Rusiji - parmezan, na primer.

"Ruska ekonomija izgubila je nekoliko milijardi dolara zbog sankcija Zapada. S druge strane, evropska ekonomija izgubila je ove godine 40 milijadi evra, a sledeće će izgubiti još 50 milijardi", izjavio je on dodajući da "niko nikada nije potcenio štetu uzrokovanu sankcijama".

Medvedev je ocenio da je budžetski sistem njegove zemlje i dalje uravnotežen."Rezultati za ovu godinu su kontroverzni, ali mi smo ipak uspeli da osiguramo rezultate koje smo želeli, a to je uravnotežen budžetski sistem", izjavio je Medvedev.

"Ruska vlada bi mogla da revidira budžet za 2015. godinu usled nepovoljnog spoljnog i unutrašnjeg ekonomskog razvoja. Ukoliko se ekonomski uslovi značajno promene, moraćemo da revidiramo naše scenarije (za socijalni i ekonomski razvoj Rusije) i konačno da donesemo odluku o budžetu. Međutim, još to ne radimo", dodao je on.

Premijer Rusije kaže da je uveren da će Rusija za nekoliko godina biti kadra da proizvede hrane onoliko koliko joj treba za domaće potrebe i da neće morati da uvozi hranu.

"U srednjoročnoj perspektivi kadri smo da potpuno prestanemo sa nepotrebnim uvozom. Niko nije ni rekao da smo za pola godine u potpunosti preorijentisali poljoprivredu na ruske proizvođače, ali police prodavnica po celoj zemlji ispunile su se ruskom robom", kazao je on.

Inflacija u 2014. premašiće 9 odsto, rekao je premijer i osvrnuo se na dramatičan pad rublje, koji je, kako je rekao, izuzetno nepovoljan za rusku privredu na duži rok.

"Gledano na duži rok, očigledno je da je dramatično slabljenje rublje nepovoljno po našu ekonomiju. Na kurs rublje utiče čitav niz faktora, a pre svega cena nafte. Svetske cene nafte su gotovo prepolovljene i to može uticati na rublju", naveo je Medvedev.

Zato je pozvao Ruse da budu strpljivi zbog oscilacija u kursu rublje.

"Kurs rublje sada je potcenjen, njegova procena biće ponovljena, ali ne možemo da kažemo kada", kazao je premijer.

Dok je trajao uživo intervju s Dmitrijem Medvedevim, usporio se pad rublje u odnosu na dolar i evro, javlja RIA Novosti. Pre intervjua, odnos evra i rublje bio je 1:67,35, a dolara 1:54,37, da bi posle početka intervjua, u 12.20 po lokalnom vremenu (4 sata ispred našeg), evro bio 67,32 rublje, a dolar 54,32.

Medvedev: Rusija neće otvarati ofšor zone, ali planira posebne oblasti naprednog razvoja (Foto: Printscreen YouTube)
Medvedev: Rusija neće otvarati ofšor zone, ali planira posebne oblasti naprednog razvoja (Foto: Printscreen YouTube)

Rusija ne planira da otvara ofšor zone u zemlji, naveo je Medvedev.

"Zasigurno nećemo otvarati ofšor kompanije u Rusiji. Iako je ovakva ideja postojala. Imamo, uzgred budi rečeno, posebne oblasti naprednog razvoja, one će se pojaviti u bliskoj budućnosti", potvrdio je dodajući da te oblasti podsećaju na ofšor model, ali će primenjivati potpuno drugačije kriterijume.

"Ukrajina nam je važna, to su naša braća. Posebno je strašno na jugoistoku Ukrajine, gde se vodi građanski rat. Ali, postoje i ruski problemi i oni sam najvažniji", rekao je premijer napominjući da se Rusija poslednjih godina trudila da sporazumno pregovara s Ukrajinom, dajući joj više od 80 milijardi dolara popusta na gas.

Predsednik vlade Rusije je takođe u intervjuu uživo, koji je trajao 90 minuta, potvrdio da će se ruska privreda preorijentisati na Aziju.

"Naši azijski partneri su spremni na saradnju s nama i naše banke tamo već slobodno rade", kazao je Dmitrij Medvedev u emisiji "Razgovor s premijerom".

http://www.youtube.com/watch?v=t7x4Sc99hO4

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...