PORESKA REFORMA. Narodnjaci za rasterećenje zaposlenih i smanjenje državnih izdataka

Predstavili koncept

PORESKA REFORMA. Narodnjaci za rasterećenje zaposlenih i smanjenje državnih izdataka

Austrija -
Reč je o paketu od pet milijardi evra, i za razliku od socijaldemokrata koji bi uveli poreze na bogatstvo, nasleđe i poklone, narodnjaci ne bi svoju poresku reformu finansirali novim nametima

BEČ - Austrijska javnost upoznata je sa konceptom poreske reforme Narodne partije Austrije (ÖVP) po kome bi se poreskom reformom rasteretili svi zaposleni, kako oni sa slabijim primanjima, tako i oni sa boljim.

Za razliku od socijaldemokrata koji bi uveli poreze na bogatstvo, nasleđe i poklone, narodnjaci ne bi svoju poresku reformu finansirali novim nametima, nego isključivo na troškovnoj strani, smanjivanjem državnih izdataka. Reč je o paketu teškom pet milijardi evra.

Tih pet milijardi nisu sve, dodao je Rajnhold Miterlener (Reinhold Miterlehner, ÖVP), austrijski vicekancelar i ministar privrede, koji je narodnjački koncept poreske reforme predstavio zajedno sa svojim partijskom kolegom, saveznim ministrom finansija Hansom Jergom Šelingom (Hans Jörg Schelling).

“Stanovništvu predlažem poresko rasterećenje u visini od sedam milijardi evra“, kazao je vicekancelar.

Dodatne dve milijarde evra bi se realizovale u fazama, 2019. i 2020. godine. Druga tranša rasterećenja bi bila povezana sa reformama u penzionom sistemu, na tržištu rada i u državnoj upravi.

Prema predlogu ÖVP, prvih pet milijardi poreskog rasterećenja nacija bi osetila već od 2016. godine. Od ove sume, 3,8 milijardi bi ukupno otpalo smanjenjem poreza na lična primanja građana, 800 miliona evra bi bili manji nameti za preduzeća, a još 400 miliona bi iznosilo poresko rasterećenje austrijskih domaćinstava.

Reforma poreskih tarifa bi svakom zaposlenom godišnje ostavila, u proseku, oko 900 evra više, dok bi porodicama sa decom ostalo u proseku 2.210 evra više.

Vladajuće partije i skoro svi drugi faktori u državi jednoglasni su u zalaganju da se poreskom reformom, teškom više milijardi evra, rasterete radnici u Austriji. Na taj način bi se povećala kupovna moć, te dao zamah privrednom rastu države, koji je jedva primetan poslednjih godina.

Sada, kada je Narodna partija objavila svoj koncept, mogu da se vide razlike saveznih koalicionih partnera ,ÖVP i SPÖ, u pristupu ovom velikom pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track