DVA DANA IGRANJA I UČENJA: U Beču se otvara bolnica za plišane igračke!
Foto: Wien.gv.at

Edukativna radionica za mališane

DVA DANA IGRANJA I UČENJA: U Beču se otvara bolnica za plišane igračke!

Austrija -
Pedeset studenata Medicinskog univerziteta u Beču preuzeće ulogu lekara i lečiti omiljene plišane mede, lutke i druge igračke koje deca budu donela, kako bi se oslobodili straha od odlaska kod lekara

BEČ - Grad Beč i Bečka lekarska komora pozivaju decu uzrasta od 5 do 8 godina da 15. i 16. decembra posete „Bolnicu za plišane igračke“ (Teddy-Bären-Krankenhaus). Tog dana oni mogu dovesti svoje omiljene igračke na besaplatni pregled.

Cilj ove manifestacije je da se mališanima pokaže da ne trebaju da se plaše odlaska kod lekara ili ostanka u bolnici. Pedeset studenata Medicinskog univerziteta u Beču na sebe će preuzeti ulogu lekara i pregledati, lečiti i ako treba operisati omiljene plišane mede, lutke i druge igračke koje deca budu donela. Mališani će moći i sami da učestvuju u ih plišanih figura, kojima će previjati rane i prepisivati lekove.

Plišane igračke će sa svojim „roditeljima“, to jesta zainteresovanim mališanima, sačekati svoj red u čekaonici. Zatim će, u odnosu na simptome koje „pacijent“ pokazuje biti prozvani kod nekog od dežurnih lekara. Po prijemu pacijenta on će zajedno sa detetom biti poslat na uspostavljanje dijagnoze. U zavisnosti od simptoma, mede će biti podvrgnute različitim pregledima, među kojima su i EKG, rentgen, zubarska klinika, soba za prvu pomoć ili kompjuterizovana tomografija (skener). Neke igračke će morati da posete i operacionu salu. Na kraju pregleda plišane životinjice će završiti u sobi za previjanje.

Ovaj edukativni proces trajaće sat vremena, a mališani će dobiti priliku da i sami pomažu lekarima, uzimaju uzorke krvi, vežbaju prvu pomoć i osluškuju medino disanje stetoskopom. Na ovaj način deca kroz igru upoznaju rad lekara i bolničkog osoblja, kako bi sledeći put kod lekara odlazili bez straha.

Bolnica za plišane igračke otvorena je 15. i 16. decembra od 13 do 16 časova u Bečkoj lekarskoj komori (1010 Weihburggasse 10-12,). Svi zainteresovani mališani od kuće treba da ponesu samo patofne ili patike za fizičko, kao i omiljenu plišanu igračku. Za porodice koje spontano odluče da posete manifestaciju, organizatori su pripremili nekoliko „rezervnih pacijenata“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track