MINISTAR KLUG: Austrija dala četiri kasarne za smeštaj izbeglica
Foto: Rojters

Gužva

MINISTAR KLUG: Austrija dala četiri kasarne za smeštaj izbeglica

Austrija -
Najviše kontraverzi izazvala je odluka da čak 900 izbeglice bude smešteno u vojnu kasarnu Martinek u Badenu jer se u obližnjem gradu Trajskirhenu već nalazi veliki centar za prihvat izbeglica

BEČ - Ministar odbrane Republike Austrije Gerald Klug (SPÖ) stavio je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova na raspolaganje četiri vojne kasarne namenjene za prihvat ratnih izbeglica. Kasarne se nalaze u Klostenojburgu i Badenu (pokrajina Donja Austrija), u Frajštadtu (Freistadt, pokrajina Gornja Austrija) i Salcburgu, i sve su odmah useljive. U ove kasarne će biti smešteno 1.200 izbeglica.

Ova odluka naišla je, međutim. na negodovanje kako pokrajinskih, tako i opštinskih vlasti. Najviše kontraverzi izazvala je odluka da čak 900 izbeglice bude smešteno u vojnu kasarnu Martinek u Badenu jer se u obližnjem gradu Trajskirhenu (Traiskirchen) već nalazi veliki centar za prihvat izbeglica.

Osim odluke da izbeglice budu smeštene u kasarne, trenutno se razmišlja i o tome da za ove ljude budu podignuta i šatorska naselja. Međutim, mišljenja su veoma podeljena.

"Izbeglice su u nadležnosti Republike Austrije i potrebno im je obezbediti pristojan smeštaj, odnosno postaviti adekvatne kontejnere, a ne šatore“, kaže Verner Keršbaum (Werner Kerschbaum) iz Crvenog krsta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track