(VIDEO) RUSIJA SPREMNA ZA RAT: Ovako je grmelo i treštalo na vojnim vežbama u Kalinjingradu
Foto: Printscreen Yt

Pod punom ratnom spremom

(VIDEO) RUSIJA SPREMNA ZA RAT: Ovako je grmelo i treštalo na vojnim vežbama u Kalinjingradu

Planeta -
Vanredne vojne vežbe naredio je predsednik Vladimir Putin, a nadgledao ih je lično ministar vojni Sergej Šojgu

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je početkom meseca vanrednu vojnu vežbu u Kalinjingradskoj oblasti, na krajnjem zapadu zemlje, koja je održana od 5. do 10. decembra, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je ta vanredna vojna vežba, u kojoj je učestvovalo 9.000 vojnika i više od 55 vojnih brodova, sprovedena kako bi se testirala borbena spremnost vojske u Kalinjingradu, ruskoj eksklavi koja graniči sa članicama NATO Litvarnijom i Poljskom, preneo je Rojters.

"U vežbi su učestvovale raketne trupe, artiljerija, mehanizovana pešadija, vazduhoplovne snage, mornarica, izviđačke jedinice, jedinice za komunikaciju i logistiku, kao i borbeni i transportni vojni avioni, helikopteri i brodovi Baltičke flote", saopštio je Generalštab ruske vojske.

Rusija je održala veći broj vanrednih vojnih vežbi otkad su se odnosi sa Zapadom naglo pogoršali usled ukrajinske krize, a zvanična Moskva je više puta kritikovala nagomilavanje snaga NATO u blizini ruskih granica.

Oko 9.000 vojnika učestvovalo je u vežbama (Foto: Printscreen YouTube)
Oko 9.000 vojnika učestvovalo je u vežbama (Foto: Printscreen YouTube)

Sa druge strane, zvanični Kijev i Zapad tvrde da su neke od vojnih vežbi izvedenih na zapadnoj ruskoj granici, u blizini granice sa Ukrajinom, imali za cilj da povećaju pritisak na Kijev i izraze podršku proruskim snagama na istoku Ukrajine.

http://www.youtube.com/watch?v=HDgJKZlVX-c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track