Austrijski vicekancelar Miterlener se izvinio naciji zbog Hipa
Foto: ÖVP / Jakob Glaser

Priznao grešku

Austrijski vicekancelar Miterlener se izvinio naciji zbog Hipa

Austrija -
Greška je bila u državno-upravnom sistemu, koji nije bio dorastao zadatku, a ne u pojedincima. Ovakve greške su se događale i događaju se, između ostalog i u Nemačkoj, podsetio je vicekancelar

BEČ - Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP), zamenik predsednika austrijske savezne vlade i ministar privrede i nauke, javno se izvinio austrijskoj naciji zbog sistemskog debakla, ogromnih dugova koje je država preuzela kada je odlučila da postane vlasnik propale banke Hipo (Hypo Alpe Adria), koja je proćerdala milijarde evra, pre svega na Balkanu i u Italiji.

Vicekancelar je potvrdio da će Hipo uzrokovati ogromne troškove, ali da će vlada učiniti sve što može da oni budu što manji. Miterlener je sinoć uživo gostovao na TV ORF zajedno sa kancelarom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann, SPÖ). Naglasivši da je veoma ljut u vezi Hipa što je "krizni menadžment bio sve samo ne perfektan“, vicekancelar je rekao:

"Treba da se izvinimo Austrijancima, iako niko od nas dvojice nije za to odgovoran. Greška je bila u državno-upravnom sistemu, koji nije bio dorastao zadatku, a ne u pojedincima. Ovakve greške su se događale i događaju se, između ostalog i u Nemačkoj", podsetio je vicekancelar.

Ipak, Miterlener nije pred tv-kamerama poštedeo prethodno troje saveznih ministara finansija, svoje partijske kolege Jozefa Prela (Josef Pröll), Mariju Fekter i Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

On je podsetio da niko od ovo troje nije hteo da da izjavu Irmgard Gris (Irmgard Griss), šefici državne komisije o Hipu. Komisija Grisove je nedavno završila izveštaj, odgovorila na pitanje kako je došlo do toga da Republika Austrija na sebe preuzme tolike milijarde duga Hipa, ove originalno koruške, pa bavarske banke.

Kancelar Verner Fajman je izjavio da je lično, na početku, bio protiv preuzimanja Hipa u državno vlasništvo, ali da se povinovao stavovima državne agencije za finansijski nadzor, saveznog ministarstva finansija i Nacionalne banke Austrije.

"Nisam mogao da preskočim nadležne“, rekao je kancelar, koji je priznao da je sada, posle svega, lakše sagledati stvari.

Advent i EBRD danas daju ponudu za HipoKonzorcijum oko američkog investicionog fonda Advent i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) najavio je da će danas Austriji izneti novu, "pojačanu“ ponudu kupovine Hipovih banaka na Balkanu, koje su neopterećene dugom svoje nekada majčinske banke, austrijskog Hipa. Ova ponuda je rezultat dodatnih pregovora Adventa i EBRD sa austrijskom vladom, posle njihove prve ponude, koja je već bila zamalo prihvaćena u novembru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track