TELEFONSKA KONFERENCIJA: Putin razgovarao sa Merkelovom, Olandom i Porošenkom
Foto: Reuters

Ukrajinska kriza

TELEFONSKA KONFERENCIJA: Putin razgovarao sa Merkelovom, Olandom i Porošenkom

Planeta -
Razgovor je, kako se navodi, obavljen uoči samit Evropske unije, koji počinje sutra, a na kojem će biti reči o situaciji u Ukrajini

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin telefonom je sinoć razgovarao o ukrajinskoj krizi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Francuske Fransoa Olandom i predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, saopšteno je iz Kremlja.

"Razgovor je vođen o kriznoj situaciji koja se nastavlja u Ukrajini", navodi se u saopštenju pres službe Kremlja i ističe da je neophodno obezbediti stabilan prekid vatre u oblasti Donbas na istoku Ukrajine, prenosi Itar-Tass. Četvoro državnika su se saglasili da je neophodno da se što pre sastane Kontakt grupa za rešenje sukoba u Ukrajini i kao prioritetne zadatke označili - razmenu zarobljenika i povlačenje teškog naoružanja iz zone sukoba.

Razgovarali su, takođe, o rekonstrukciji porušene istočne Ukrajine, humanitarnim i pitanjima socijalnoj pomoći stanovništvu u ratom zahvaćenoj oblasti.

S druge strane, Jelisejska palata saopštila je da su u tom razgovoru Oland i Merkelova poručili Putinu i Porošenku da više ne gube vreme i da počnu pregovore o rešavanju ukrajinske krize.

Razgovor je, kako se navodi, obavljen "uoči samit Evropske unije, koji počinje sutra, a na kojem će biti reči o situaciji u Ukrajini".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track