NISU ŽALILI PARA: Austrijanci potrošili 1,6 milijardi evra na božićne poklone!
Foto: Vladimir Kozomara

Spremni za praznike

NISU ŽALILI PARA: Austrijanci potrošili 1,6 milijardi evra na božićne poklone!

Austrija -
Svaki Austrijanac je u proseku na poklone potrošio 387 evra, a na teritoriji cele Austrije prodato je ukupno 2,2 miliona božićnih jelki

BEČ - Božić je iz godine u godinu sve značajniji i važniji praznik među stanovnicima Austrije. Ove godine slaviće ga 84 odsto Austrijanaca, pokazuju rezultati ankete, koju je sproveo Institut za istraživanje tržišta Gfk, alpske republike, a objavila austrijska štampa.

Čak 92 odsto austrijskih familija je ove godine kupilo i u svom domu okitilo božićnu jelku. Na teritoriji cele Austrije prodato je ukupno 2,2 miliona božićnih jelki, za koje su građani potrošili neverovatnih 50 miliona evra.

Božić je takođe tradicionalno vreme darivanja. U proseku svaki građanin Austrije daruje pet osoba, odnosno, žene u proseku kupuju poklone za šest, a muškarci za četiri osobe. Tako su ove godine građani alpske republike na darove ukupno potrošili 1,6 milijari evra ili, gledano u proseku, svaki Austrijanac je na poklone potrošio 387 evra.

Nešto više od polovine stanovnika se odlučuje za konkretne, namenske poklone (51 odsto ispitanih), dok 49 odsto ostalih za Božić svojim najmilijima poklanja poklon bonove.Interesantna je činjenica da čak 60 odsto ispitanih pred božićne praznike kupi više životnih namirnica, nego što uopšte može stati u njihove frižidere.

Prema rezultatima ove ankete ponoćne mise u crkvama širom Austrije će posetiti oko 800.000 građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja