POSLE EKSKURZIJE: Abortiralo svih 7 učenica osnovne škole u BiH
Foto: Reuters

Zaprepastile i Evropu

POSLE EKSKURZIJE: Abortiralo svih 7 učenica osnovne škole u BiH

Planeta -
Možete li zamisliti kako su se roditelji osećali kad su saznali da su im ćerke trudne? Pogotovo ako znamo da dolaze iz malog sela u kojem je to strašna sramota. Devojčice tamo idu i u školu. A njihove porodice su obeležene do kraja života", izjavio je Nenad Babić, ginekolog i nacionalni zdravstveni koordinator u RS

BANJA LUKA - Vest o devojčicama koje su zatrudnele na ekskurziji izazvala je zaprepašćenje u čitavoj Bosni i Hercegovini, ali i Evropi.

Štaviše, njihov slučaj dospeo je i na stranice nemačkog tabloida Bild koji navodi da devojčice nisu bile starije od 13-14 godina?! Njihov identitet drži se u tajnosti, a u medijima je navedeno da su iz jednog sela u Bosni i Hercegovini.

"Možete li zamisliti kako su se roditelji osećali kad su saznali da su njihove ćerke trudne? Pogotovo ako znamo da dolaze iz malog sela u kojem je to strašna sramota. Devojčice tamo idu i u školu. A njihove porodice su obeležene do kraja života", izjavio je za Bild Nenad Babić, ginekolog i nacionalni zdravstveni koordinator u Republici Srpskoj.Iz poštovanja prema učenicama i njihovim porodicama, Babić nije odmah govorio o ovom slučaju već pola godine posle.

Odluku da vest ipak objavi, doneo je u želji da podigne nivo svesti i upozori na manjak edukacije. "Deca nisu bila informisana. To nisu uradili na vreme ni roditelji, ni škola", rekao je on.

Samo u Sarajevu 31 maloletnička trudnoća

Manjak edukacije o ovom pitanju veoma je izražen u BiH, a samo u Sarajevu je lane prijavljena 31 maloletnička trudnoća. "Zabrinjavajuće je da 13-godišnjakinje imaju seksualne odnose. No, to je trend danas. Ipak, ne smijemo dopustiti da se djeca o spolnosti obrazuju na ulici. Tome ih mora podučiti škola", rekao je sarajevski ginekolog Senad Mehmedbašić.

(EPK/Bild.de)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track