LEDENI HAOS: Automobili proklizavali i leteli s puta, nekoliko povređenih!

Sneg u Austriji

LEDENI HAOS: Automobili proklizavali i leteli s puta, nekoliko povređenih!

Austrija -
Iako je, kako kaže, vozio samo 30 km/čas, auto je odjednom počeo da proklizava, pao u jarak, pa u potok Milbah u kojem je potpuno utonuo

BEČ - Nekoliko osoba poveđeno je u saobraćajnim nesrećama u Austriji, izazvanim jakim snežnim padavinama. Do nesreća je došlo u nedelju i jutros u okruzima Bečkog Novog Mesta (Wiener Neustadt), Nojnkirhenu (Neunkirchen), Badenu i Melku.

U Većini slučajeva policija i spasioci reagovali su zbog automobila koji su udarali u zaštitne ograde kraj puteva i sletali sa kolovoza. Najteže je povređena jedna 18-godišnjakinja, koja je kod mesta St .Leonard am Forst u okrugu Melk automobilom udarila u drvo, pošto je usled proklizavanja izgubila kontrolu nad vozilom. Vatrogasci su morali da je, teško povređenu, izvuku iz automobila, posle čega je helikopterom prebačena u bolnicu.

U Gornjoj Austriji su sneg i led doveli do više nesreća. Posebnu sreću je imao jedan 21-godišnji vozač u Lincu. Uspeo je da se spase iz automobila kojim je sleteo u ledeni potok. Iako je, kako kaže, vozio samo 30 km/čas, auto je odjednom počeo da proklizava, pao u jarak, pa u potok Milbah u kojem je potpuno utonuo. Mladić je na vreme uspeo da otvori vrata i sav mokar spasi se iz potoka.

Zanimljivo je da je pomoć munjevitom brzinom stigla zahvaljujući jednom 24-godišnjem vozaču koji je u neposrednoj blizini svojim vozilom udario u banderu. Izašao je iz automobila i video kako automobil pada u potok. Odmah je pozvao spasioce. Ekipa Crvenog krsta se pobrinula za mokrog i promrzlog vozača, a ronioci su iz potoka izvukli skoro neoštećeno vozilo.

Prema podacima policijske uprave Gornje Austrije, u pokrajini je u nedelju bilo više saobraćajnih nezgoda. U okruzima Eferding, Šerding (Schärding) i Rorbah (Rohrbach), na više mesta vozila su zbog snega i leda prešla na levu kolovoznu traku i tamo izazvala sudar sa vozilima iz suprotnog pravca. Autoput A25 bio je, zbog jednog lančanog sudara, u kojem nije bilo povređenih, zatvoren na sat vremena.

Poginuo u lavini

Na zapadu Austrije, pre svega na području Tirola, proglašena je opasnost od lavina (stepen 3 na skali 1-5). Opasnost predstavlja novi, prhki, sneg na već zasneženoj, takođe nestabilnoj podlozi. U takvoj situaciji je dovoljno i malo dodatno opterećenje da izazove lavinu.

To se i dogodilo u nedelju poslepodne je na planini kod gornjeaustrijskog mesta Špital am Pirn (Spital am Pyrhn). Poginuo je muškarac iz Linca koji je sa dvojicom drugova hteo je da se od jedne planinarske kućice pešaka popne na vrh planine.

U jednom useku zatrpala ih je lavina. Jedan od trojice kojeg lavina nije zahvatila, uspeo je delimično iz snega da oslobodi jednog povređenog prijatelja, ali ne da pronađe i otkopa i trećeg. Promnašla ga je spasilačka ekipa, ali mu nije bilo pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track