SRBI U AUSTRIJI PROSLAVLJAJU BOŽIĆ: Hiljade vernika ispunilo pravoslavne hramove u Beču!
Foto: Vladimir Kozomara

Slave i u dijaspori

SRBI U AUSTRIJI PROSLAVLJAJU BOŽIĆ: Hiljade vernika ispunilo pravoslavne hramove u Beču!

Austrija -
Ispred hrama "Vaskrsenja Hristova" organizovana je, po prvi put, "Božićna pijaca", na kojoj su mogli da se kupe badnjaci, ikone i verske knjige, a prihod od priloga namenjen je rekonstrukciji novog hrama Presvete bogorodice
1 / 12

BEČ - Srbi u Austriji slave danas najradosniji hrišćanski praznik Božić tradicionalnim odlaskom na praznične liturgije, koje su se služile u hramovima Srpske pravoslavne crkve, kao i porodičnim okupljanjima.

Uoči ovog velikog praznika, sinoć je na Badnje veče veliki broj vernika prisustvovao služenju bdenija kada su se u hramovima SPC u Austriji delili i osvećeni badnjaci i palile sveće .Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče kroz bečke hramove "Svetog Save", "Vaskrsenja Hristova".

http://www.youtube.com/watch?v=0YG3CvmPGCE

Ponoćna Božićna liturgija po prvi put je služena i u bečkom Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Nojlerhenfelderštrase 47 (Neulerchenfelderstrasse 47, u Otakringu 16. bečkoj opštini). Liturgiju je služio je otac Jovan Alimpić, inače starešina ovog hrama, a prisustvovao je i episkop austrijsko-švajcarski Andrej Ćilerdžić.

Ispred hrama "Vaskrsenja Hristova" organizovana je, po prvi put, "Božićna pijaca", na kojoj su mogli da se kupe badnjaci, kao i ikone i verske knjige, a sav prihod od priloga namenjen je rekonstrukciji novog hrama Presvete bogorodice. U ovom je hramu, kao i svake godine, podeljeno oko 300 paketića za decu.

Mnogi Srbi, koji nisu imali priliku da Božić proslave u domovini, uzeli su slobodan dan kako bi ovaj praznik proslavili u svojim domovima u krugu uže porodice i uz tardicionalnu božićnu trpezu.

http://www.youtube.com/watch?v=sT4ABwrmiec

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track