Pravoslavni hrišćani širom sveta obeležili Božić
Foto: Tanjug

Proslava

Pravoslavni hrišćani širom sveta obeležili Božić

Planeta -
Koptski hrišćani su obeležili pravoslavni božić brojnim liturgijama, a egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi prisustvovao je jednoj takvoj, u pratnji koptskog poglavara Tavadrosa Drugog

MOSKVA - Pravoslavni hrišćani su širom sveta obeležili Božić liturgijama i molitvama, a u Rusiji su i predsednik te zemlje Vladimir Putin i premijer Dimitrij Medvedev prisustvovali jutarnjim liturgijama, javljaju svetski mediji. Kako prenosi Raša tudej (RT), službu u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi vršio je ruski patrijarh Kiril, a liturgiji je prisustvovao Medvedev sa suprugom Svetlanom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, kako navodi Raša tudej, ostao veran svojoj tradiciji obeležavanja Božića u malim crkvama, pa je prisustvovao liturgiji u crkvi Otradonoje kod grada Voronježa, oko 600 kilometara južno od Moskve. Patrijarh Kiril se tokom liturgije pomolio za mir, a naročito za mir u Ukrajini. On je rekao da "bez obzira na mesto gde njena deca žive, na njihova politička stanovišta i opredeljanje", Ruska pravoslavna crkva čini sve da okupi ljude zajedno kako bi im pomogla da prevaziđu posledice konflikata, navodi Raša tudej. Takođe je rekao da je 2015. godina ona u kojoj pravoslavna crkva slavi 1.000 godina od smrti kneza Vladimira Velikog, vladara koji je u 9. veku pokrstio kijevske Ruse, i ukazao da su Ukrajinci i Rusi vekovima spojeni duhovnim i kulturnim vezama koje nikakve "spoljne sile" ne mogu slomiti. Prema njegovim rečima, pravoslavno hrišćanstvo ostaje glavna religija u Ukrajini. Kako javlja Asošiejted pres, palestinski pedsednik Mahmud Abas prisustvovao je rano jutros liturgiji u Crkvi rođenja Hristovog koja se nalazi u Vitlejemu, na Zapadnoj obali.

Koptski hrišćani su obeležili pravoslavni božić brojnim liturgijama, a egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi prisustvovao je jednoj takvoj, u pratnji koptskog poglavara Tavadrosa Drugog.

- Pravoslavni vernici u Sloveniji danas slave Božić pošto su sinoć u ponoć prisustvovali svečanoj liturgiji. U glavnom gradu Ljubljani je noćas priređeno i nekoliko slavljeničkih vatrometa. Paroh pravoslavne crkve u Sloveniji Dejan Mandić je povodom Božića rekao za medije da "tako kako se Isus rodio za sve nas, rodimo se ponovo i mi s Božićem i nadamo se u bolja vremena i veće jedinstvo među ljudima".

Uoči ovog velikog praznika, sinoć je na Badnje veče veliki broj vernika prisustvovao služenju bdenija kada su se u hramovima SPC u Austriji delili i osvećeni badnjaci i palile sveće. Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče kroz bečke hramove "Svetog Save", "Vaskrsenja Hristova", a ponoćna Božićna liturgija služena je po prvi put i u novom hramu Nojlerhenfeld, koji je letos dobijen na poklon od rimokatoličke crkve. Ispred hrama "Vaskrsenja Hristova" organizovana je, po prvi put, "Božićna pijaca", na kojoj su mogli da se kupe badnjaci, kao i ikone i verske knjige, a sav prihod od priloga namenjen je rekonstrukciji novog hrama Nojlerhenfeld.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici na mir, opraštanje i ljubav, a Srbima na Kosovu i Metohiji poručio je da tamo ostanu da žive. "I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji i poručujemo im da ostanu da žive na Kosovu sa svojim svetinjama", navodi se u Božičnoj poslanici. Pravoslavni hrišćani slave Božić 7. januara u skladu sa starim, Julijanskim kalendarom, koji je pre 500 godina u Evropi uglavnom potpuno zamenjen Gregorijanskim kalendarom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track