ŠESTA ŽRTVA LAVINE: Italijan (48) nađen mrtav pod snegom u austrijskim Alpima!
Foto: Reuter

STRADAO NA SKIJANJU

ŠESTA ŽRTVA LAVINE: Italijan (48) nađen mrtav pod snegom u austrijskim Alpima!

Austrija -
Četrdesetosmogodišnji Italijan poginuo je 5. januara, istog dana kada su u Austriji život izgubila i dva mlada skijaša, člana američke skijaške ekipe

BEČ - Jedan 48-godišnji italijanski skijaš poginuo je u lavini u Austriji na granici sa Švajcarskom, javile su danas agencije, on je šesta žrtva lavina za samo nedelju dana.

Asošijeted pres prenosi saopštenje austrijske policije da je supruga Italijana prijavila sinoć njegov nestanak nakon što se nije vratio u mesto Gargelen u dolini Montafon.Upućene su spasilačke službe koje, međutim, nisu uspele da ga pronađu.

Policija je navela da je beživotno telo pronađeno je rano jutros zatrpano ispod pola metra snega od lavine koju je, kako se pretpostavlja, sam izazvao. Italijan je poginuo 5. januara, istog dana kada su u Austriji život izgubila i dva mlada skijaša, člana američke skijaške ekipe.

Vlasti austrijske pokrajine Tirol podigle su upozorenje na opasnost od lavina na četvrti nivo, na skali od jedan do pet, a stručnjaci savetuju neiskusnim skijašima da ne napuštaju obezbeđene staze. Glavna opasnost preti kako od sveže nakupljenog snega, tako i od onog starijeg jer i od od najmanjeg podrhtavanja može da se obruši.

Snežne padavine otežale su bezbednosnu situaciju na austrijskim planinama i samo za nedelju dana zabeleženo je šest žrtava od lavina. Najveći broj žrtava od lavina bilo je u pokrajini Tirol - čak četiri u proteklih pet dana.

Najsigurnije je držati se obeleženih staza!

Opasnost od lavina van obezbeđenih pista biće prisutna tokom čitave ove zime, smatra Rudi Majer šef Službe za upozoravanje od lavina pokrajine Tirol. Prema njegovim rečima, uzrok za to je rani sneg koji je pao u oktobru, koji predstavlja lošu podlogu za dalji sneg. Već najmanji teret, na primer od skijasa, može izazvati lavinu.Dalji razlog su jake oluje koje su do sada pratile svaku snežnu padavinu.

"Vetar je najbolji graditelj lavina", kazao je Majer i apelovao na skijaše da budu posebno obazrivi i koriste samo obezbeđene piste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track