STEŽU KAIŠ: Austrijanci će 2015. godine manje trošiti na odeću, a više na hranu!

MANJA KUPOVNA MOĆ

STEŽU KAIŠ: Austrijanci će 2015. godine manje trošiti na odeću, a više na hranu!

Austrija -
Prilikom prve studije ovog osiguravajućeg društva, sprovedene 2004. godine, veća izdvajanja za životne namirnice i napitke bila su tek na dvanestom mestu, što pokazuje da je ova stavka tokom poslednjih deset godina dobila veći značaj

BEČ - Više od četvrtine Austrijanaca je imalo manje novca na raspolaganju prošle godine, nego godinu dana ranije.

To se odrazilo i na planiranje troškova za 2015. u kojoj će više novca davati na stanovanje i ishranu, a manje na odevanje. Kako je pokazala studija jedne velike osuguravajuće kuće, mnogi Austrijanci će u 2015. imati novca u taman toliko da zadovolje svakodnevne potrebe.

I pored blagog smanjenja kupovne moći, Austrijanci u mnogim područjima svakodnevice planiraju veće izdatke u 2015. godini. Kao glavnu stavku u većim rashodima kućnog budžeta ove godine, 19 odsto ispitanika je navelo veće troškove stanovanja.

Takav trend je, inače, prisutan u poslednjih osam godina. Na drugom mestu među planiranim većim izdacima našli su se troškovi godišnjeg odmora, koje očekuje 18 procenata učesnika ankete. Prvi put od početka ovog istraživanja na trećem mestu planiranih većih troškova u 2015. godini našla se i ishrana, sa 17 procenata onih koji su potvrdili tako očekivanje.

Prilikom prve studije ovog osiguravajućeg društva, sprovedene 2004. godine, veća izdvajanja za životne namirnice i napitke bila su tek na dvanestom mestu, što pokazuje da je ova stavka tokom poslednjih deset godina dobila veći značaj. Područje u kome će Austrijanci štediti u 2015. godini su moda i odevanje, što je potvrdilo 15 procenata ispitanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track