OLUJA U AUSTRIJI: Feliks kidao drveće i krovove sa kuća a temperaturu podigao na 21 stepen!
Foto: APA

Vetar ostavio pustoš

OLUJA U AUSTRIJI: Feliks kidao drveće i krovove sa kuća a temperaturu podigao na 21 stepen!

Austrija -
Jak vetar koji je dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat nosio je sve pred sobom. Više od 5000 domaćinstva bez struje

BEČ - Oluja "Feliks" ostavlja pustoš u istočnoj Austriji, a više od 5.000 domaćinstava u regionima Vojtsberg, Vajc i Murtal je bez struje.

U drugim oblastima međutim doneo je rekordno visoke temperature.Tako je takozvani "fen", to jest olujni vetar koji duva sa planina i donosi toplije vreme, a koji je karakterističan za Alpe, doneo rekordnih 21,7 stepeni u mestu Oberfelah u pokrajini Koruškoj, koliko je izmereno u 13 časova. Ova temperatura je rekord za januar mesec, od početka merenja.

Oluja je Austriju pogodila u ranim jutarnjim satima. Jak vetar koji je dostizao brzinu i do 200 kilometara na satnosio je sve pred sobom, kodao drveće, i krovove sa kuća.

Zbog nevremena tuneli u Štajerskoj su bili blokirani jer satima nisu imali struju. Zbog drveća koje je vetar obarao pojedini putevi i deonice na pruzi ostali su neprohodni pa je saobraćaj na njima bio u prekidu. Pokrenula su se mnoga klizišta. Zbog jakog vetra otkazana je skijaška trka u Bad Klajnkirhhajmu.

„Očekujemo jak vetar i nevreme i sutra. Najjače padavine očekujemo u Gornjoj i Donjoj Austriji preko Beča sve to Burgenlanda“, saopštava Štefan Kizenhofer od instituta ZAMG.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track