TEŠKE POSLEDICE: Dug u švajcarcima doveo do finansijskog debakla!
Foto: Parlamentsdirektion / PHOTO SIMONIS

NEOS prozvao gradske vlasti Beča

TEŠKE POSLEDICE: Dug u švajcarcima doveo do finansijskog debakla!

Austrija -
Sa današnjim padom kursa Beč će biti na većem gubitku nego što je bio ukupan gubitak grada u 2013. godini, kaže Beate Majnl Rajzinger

BEČ - Vest da je Švajcarska nacionalna banka odlučila da ukine ograničenje kursa švajcarskog franka u odnosu na evro, čime je omogućen nagli rast vrednosti franka, imaće velike posledice i po Austriju.

"To je katastrofa za finansije grada Beča" kaže se u najnovijem saopštenju NEOS, nove austrijske partije koja se nada da će sa svojim poslanicima na ovogodišnjim izborima u Beču ući u gradski/pokrajinski parlament.

"Grad Beč je već nagomilao ogromne gubitke zbog velikih kredita u švajcarskim francima i nepovoljnom kretanju valutnog kursa. Najnovija vest je katastrofa za bečki dužnički bilans", ukazuje Beate Majnl Rajzinger (Beate Meinl-Reisinger), zamenica predsednika NEOS-a, predsedavajuća NEOS-a u Beču i poslanica ove partije u Saveznom parlamentu Austrije.

"Upravo se Socijaldemokratska partija, koja rado sve i svakog etiketira kao neoliberalce, preračunala u riskantnim, špekulativnim poslovima. Izračunali smo da je već 2013, zbog propalih špekulacija o kretanju kursa švajcarskog franka, dug Grada uvećan za 280 miliona evra. Sa današnjim padom kursa Beč će odjednom biti na većem gubitku nego što je bio ukupan gubitak grada u 2013. godini", dodaje Rajzingerova.

Grad Beč od 2008. godine menja valute svojih dugova u nadi da će profitirati od povoljnijeg kursa, podseća Rajzingerova i optužuje zamenicu gradonačelnika i pokrajinsku ministarku finansija Renate Brauner (SPÖ).

"Zahtevamo od Renate Brauner da javno iznese koliki su sadašnji gubici i da preuzme odgovornost za ovaj finansijski debakl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track