SUD U STRAZBURU ODBACIO TUŽBU STALJINOVOG UNUKA: Krvožedni kanibal nije uvreda za tvog dedu!
Foto: Wikipedia

Presuda

SUD U STRAZBURU ODBACIO TUŽBU STALJINOVOG UNUKA: Krvožedni kanibal nije uvreda za tvog dedu!

Planeta -
Jevgenij Džugašvili je tužio Novu gazetu zbog klevete njegovog dede i tražio 9,5 miliona rubalja

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu unuka Josifa Staljina protiv ruskog lista zbog klevete.

Jevgenij Džugašvili je 2010. tužio dnevnik Nova Gazeta zbog članka o ubistvu poljskih zatvorenika u Katinjskoj šumi 1940. godine i ulozi Staljina u tom masakru. Staljin je nazvan krvožednim kanibalom. Džugašvili je na ruskom sudu tužio list i autora članka za klevetu, tražeći obeštećenje od 9,5 miliona rubalja (oko 211.000 evra), ali je sud odbacio tužbu.

"U slučaju Džugašvili protiv Rusije Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je proglasio tužbu neprihvatljivom. Odluka je konačna", saopštio je sud u četvrtak. U odluci se navodi da se članci tiču "događaja od značajne istorijske važnosti i da i događaj i istorijske ličnosti umešane u taj događaj, kao što je deda tužioca, neminovno ostaju otvoreni za javno ispitivanje i kritiku".

Sud u Strazburu je, takođe, ocenio da su ruski sudovi pažljivo izbalansirali interese novinarskog izražavanja i prava tužioca na poštovanje njegovog i privatnog života njegovog dede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track