Ministar Kurc iduće nedelje na Kosovu, posetiće Visoke Dečane
Foto: Reuter

Zvanična poseta

Ministar Kurc iduće nedelje na Kosovu, posetiće Visoke Dečane

Austrija -
Austrijski šef diplomatije će razgovarati kako sa predstavnicima vlasti, tako i verskim vođama o opasnosti džihadizma i radikalizacije na zapadnom Balkanu

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (sebastian Kurz) otputovaće iduće nedelje u trodnevnu posetu Kosovu i Makedoniji.

On će, kako je rečeno agenciji APA, razgovarati kako sa predstavnicima vlasti, tako i verskim vođama o opasnosti džihadizma i radikalizacije na zapadnom Balkanu.

Austrija već duže važi za centar radikalnih islamista koji preko zapadnog Balkana nameravaju da putuju u Siriju ili Irak.

Kurc će u ponedeljak u Prištini razgovarati sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom, ministrom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem, kao i verskim vođama. Zatim je planirano da Kurc i Jahjaga otvore izložbu o đaku Oto Vagnera Leopoldu Forstneru u prištinskoj katedrali.

Kurc će se u utorak sastati sa kosovskim ministrom inostranih poslova Hašimom Tačijem, kao i premijerom Isom Mustafom.

Takođe on će obići i austrijske vojnike u Kforu u Peći, a posle podne će posetiti i manastir Visoki Dečani, kao i jedan poljoprivredni projekat Austrije.

Zatim će otputovati u Makedoniju, gde će se prvo sastati sa liderom Demokratske integrativne unije, stranke Albanaca, Ali Ahmetiom. U sredu će Kurc imati sastanke sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Poposkim i premijerom Nikolom Gruevskim, ali i sa Radmilom Šekerinski iz opozicione Sodijaldemokratske partije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track