(VIDEO) BLOG: BORBA PROTIV TERORIZMA: Belgija digla vojsku da pomogne policiji
Foto: AP

Svi u odbrani

(VIDEO) BLOG: BORBA PROTIV TERORIZMA: Belgija digla vojsku da pomogne policiji

Planeta -
Premijer je objavio plan od dvanaest tačkaka, koji uključije i oštre kazne za belgijske državljane uključene u terorističke grupe na Bliskom istoku i oduzimanje putnih dokumenata, pa i državljanstva, džihadistima

BRISEL – Belgijski premijer Šarl Mišel najavio je danas niz oštrih mera za suzbijanje terorizma, koje uključujuju i mogućnost angažovanja vojske protiv ekstremističkih grupa.

"Vojska će biti angažovana za slučaj da policiji zatreba pojačanje", rekao je premijer u obraćanju naciji posle jučerašnjeg niza racija na islamističke grupe koje su planirale terorističke napada šsirom Belgije. On je izjavio da za sad nema informacija o konkretnoj opasnosti od terorizma, ali je ukazao da "totalna bezbednost nije moguća nigde, pa ni u Belgiji".

Šarl Mišel: Vojska će biti angažovana ako policiji zatreba pojačanje (Foto: AP)
Šarl Mišel: Vojska će biti angažovana ako policiji zatreba pojačanje (Foto: AP)

Mišel je objavio plan od dvanaest tačkaka, koji osim angažovanja vojske uključije oštre kazne za belgijske državljane uključene u terorističke grupe na Bliskom istoku i oduzimanje putnih dokumenata, pa i državljanstva, džihadistima.

Procenjuje se da se oko 450 belgijskih državljana muslimanske vere dosad pridružilo Islamskoj državi i sličnim grupama na Bliskom istoku.

Belgijski premijer je najavio i sveobuhvatnu reformu službi bezbednosti i intenzivniju razmenu informacija sa saveznicima. Mišel se posebno zahvalio Francuskoj, za koju je rekao da je logistički i operativno pomogla jučerašnju akciju protiv terorista, u kojoj su dvojica osumnjičenih stradala u obračunu sa policijom, a trinaest ih je uhapšeno.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

BRISEL - Evropska unija pojačala je od jutros mere bezbednosti oko zgrada u kojima su smeštene evropske institucija, saopštila je danas Nataša Berto, portparolka Evropske komisije.

“U stalnom smo kontaktu sa belgijskom policijom, a za sada nema informacija da postoji konkretna pretnja”, rekla je Berto novinarima u sedištu Evropske komisije.

Mere uključuju pojačan nadzor na ulazu u zgrade i povećan broj radnika obezbeđenja, navela je ona.

Odluka o podizanju stepena obezbeđenja doneta je nakon što je Belgija juče proglasila treći stepen (od ukupno četiri) opasnosti od terorizma.

Foto: AP
Foto: AP

BRISEL - Islamski teroristi, čije je operacije juče sprečila belgijska policija, imali su za cilj da napadnu policijske stanice na području Brisela i gradu Vervije i da otmu "jednu važnu ličnost i odrube joj glavu", tvrde belgijski mediji.

U međuvremenu je na Tviteru objavljena fotografija dvojice islamskih terorista koji su pucali na belgijske policajce, pa su ubijeni. Identifikovani su kao Redvejn Hadžauri (Abu Halid al Magribi) i Tarik Džejdaun (Abu Hamza al Beldžiki).

Belgijska policija je u Vervijeu ubila dvojicu islamskih terorista koji su otvorili vatru iz "kalašnjikova" na policijske specijalne snage, jednog ranila i uhapsila, a u skrovištu terorista su pronađena još četiri "kalašnjikova", eksploziv i detonatori za izradu bombi, kao i policijske uniforme.

http://www.youtube.com/watch?v=oorpFF9BFXU

List Het latste nivs se poziva na istražne izvore i kaže da su teroristi, verovatno iz sredine čečenske imigracije, imali plan da uz napade na policijske stanice i policajce "otmu jednu važnu ličnost i odrube joj glavu", a radio stanica Bel-Rtl jutros prenosi izveštaje da cilj terorista bio i da otmu autobus s civilnim putnicima. Belgijski mediji su jedinstveni u oceni da je cilj islamskih terorista, povratnika iz rata na strani ekstremista u Iraku i Siriji, bio da šokiraju i izazovu paniku u zemlji.

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Loret Onkelinks je televizijskoj stanici RTBF izjavila da je "sprečena velika prolivanja krvi i fizički nasrtaj na građane". Zamenik belgijskog saveznog tužioca Erik van der Sipt rekao je da su teroristi bili organizovani "u operativnoj grupi koja je spremila napade velikih razmera, naročito na policiju" i vlasti su morale da preduzmu sve mere da se to spreči.

Erik van der Sipt: Operativna grupa terorista spremila je napade vleikih razmera (Foto: Reuters)
Erik van der Sipt: Operativna grupa terorista spremila je napade vleikih razmera (Foto: Reuters)

List Dernijer er takođe tvrdi da su islamski teroristi nameravali da otmu jednu važnu političku ličnost ili visokog funkcionera policije. Zamenik tužioca Van der Sipt je upozorio da "opasnost nije prošla i da se ne zna šta se još može dogoditi idućih sati, dana i nedelja".

Grad Vervije, predgrađa Brisela i Anversa su u Beliji prava uporišta islamskih ekstremista, doseljenika mahom iz arapskih i drugih muslimanskih zemalja, a nekoliko stotina njih je otišlo da se bori za džihadiste u Siriji i Iraku, gde ih je pedesetak i poginulo. Neki od njih su počeli da se vraćaju u Belgiju i belgijske vlasti su utvrdile da dolaze i s namerom da vrše atentate u zemlji

Lenat Binder: Smatram sramnim pitanje zašto pravno zastupam džihadite (Foto: Printscreen YouTube)
Lenat Binder: Smatram sramnim pitanje zašto pravno zastupam džihadite (Foto: Printscreen YouTube)

BEČ - Brat supruge predsednika Austrije Margot Fišer, advokat Lenart Binder, pravno zastupa osumnjičene za terorizam, što je izazvalo burnu reakciju na političkoj sceni zemlje.

Binder, prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh“, zastupao je najpre Mohameda M, koji je posle odležane kazne u Austriji otišao u Siriju gde se pridružio Islamskoj državi. On je, takođe, posle atentata na francuski nedeljnik Šarli ebdo, pozvao na slične akcije u Austriji.

Sada je Binder prihvatio da zastupa, prema oceni tužilaštva glavnog ideologa radikalnih islamista u Austriji, propovedača mržnje Mirsada Omerovića, rodom iz Tutina.

Omerović je, krajem prošle godine, uhapšen u akciji policije protiv džihadista koji su regrutovali ljude iz Austrije za Islamsku državu i prikupljali sredstva za ovu terorističku organizaciju. Osumnjičen je da je regrutovao tinejdžerke Samiru i Sabrinu, koje su otišle u Siriju i udale se za teroriste pripadnike ISIL. Binder pokušava da Omerovića izbavi iz istražnog pritvora, u kojem se trenutno nalazi i ujedno tuži brojne austrijske novine.

Dalje, Binder zastupa i jednog Čečena koji je pokušao da se iz Austrije pridruži Islamskoj državi u Siriji, ali je pre toga uhapšen.

Reakcija vodećih političara u Austriji, prema Esterajhu, ide od zapanjenosti do zaprepašćenosti. List navodi da, iako predsednik Austrije Hajnc Fišer ne može da odgovara za delovanje brata svoje supruge, ne ide da ovaj advokat zastupa pravno takve klijente. Inače, Binder važi za advokata koji se bavi zaštitom ljudskih prava, te se posebno angažuje za izbeglice.

Na pitanje Esterajha zašto sada zastupa džihadiste i pristalice terorizma on je odgovorio „Smatram to pitanje sramnim“.

PARIZ - Pariska Istočna železnička stanica (Gar de l"Est) zatvorena je i evakuisana pošto je na šinama uočen sumnjiv paket, ali se ispostavilo da je reč o lažnoj uzbuni.

Neimenovani policijski zvaničnik je rekao da je stanica zatvorena iz predostrožnosti, ne navodeći više detalja.

Stanica je evakuisana u osam sati jutros, a sav saobraćaj je ponovo uspostavljen u 9 časova i 20 minuta. Reč je o jednoj od najvažnijih želežničkih stanica u Parizu koja povezuje francusku prestonicu sa drugim gradovima u istočnim delovima zemlje.

Francuske vlasti pritvorile su 12 ljudi tokom noći u predgrađima Pariza, a hapšenja su povezana sa prošlonedeljnim terorističkim napadima u Parizu. Policija ispituje devetoricu muškaraca i tri žene o "eventualnoj logističkoj podršci" koju su možda pružili napadačima, pre svega kada je reč o oružju i vozilima, rekao je neimenovani izvor francuskoj agenciji.

Racije su i dalje u toku u Monružu, gde je Amedi Kulibali ubio policajku prošle sedmice, zatim u Grinjiju gde je Kulibali odrastao, zatim u Flori-Merožisu i u naselju Epine na Seni severno od Pariza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track