OTIŠLO 500 DOKTORA: Austrija srpskim lekarima nudi posao i platu od 2.200 evra mesečno!
Foto: Nemanja Pančić

Cene naš kadar

OTIŠLO 500 DOKTORA: Austrija srpskim lekarima nudi posao i platu od 2.200 evra mesečno!

Austrija -
Austrijske i nemačke bolnice vrbuju naše lekare platama, a nude i smeštaj za njih i njihove porodice

BEČ - Godišnje sa Balkana u Zapadnu Evropu ode nekoliko hiljada lekara, a mnogima je odredište baš Austrija, kojoj inače, nedostaje lekarski kadar. Prema nekim procenama, Srbiju je prošle godine napustilo oko 500 doktora, koji su trbuhom za kruhom otišli, pre svega, u Austriju i Nemačku, piše Salcburger nahrihten. Ovaj austrijski list naovodi i da je jedan broj lekara otišao u Veliku Britaniju i skandinavske zemlje.

Razlozi za odlazak u zemlje članice Evropske Unije su jasne. Naše lekare tamo čekaju veće plate, bolji i moderniji uslovi za rad, kao i bolji uslovi za stručno napredovanje.

Razlike u zaradi su velike. Dok specijalisti u Srbiji imaju šansu da zarade do 900 evra mesečno, austrijske i nemačke bolnice vrbuju početnim platama od oko 2.200 evra mesečno! Pored toga, u mnogim slučajevima nude smeštaj i njima i njihovim porodicama.

Lekari sve više odlaze i iz Hrvatske. Pojedini članovi hrvatske vlade čak su predložili da se onima koji nakon završenog fakulteta odu iz zemlje, traži povratak školarine ili naplati kazna, piše austrijski list, koji prenosi izjavu predsednika lekarske komore BiH Haruna Drljevića:

"Bosni i Hercegovini preti kolaps zdravstvenog sistema ako doktori nastave da napuštaju zemlju!"

(S. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track