ŠTRAHE SAMOUVEREN: Ovo će biti godina Slobodarske partije!

Novogodišnji skup slobodaraca

ŠTRAHE SAMOUVEREN: Ovo će biti godina Slobodarske partije!

Austrija -
Lider plavih rekao je da iz brutalnog incidenta u Francuskoj treba izvući prave zaključke, ali da se ne smeju svi muslimani staviti pod opštu sumnju

BEČ - Predsednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) u svom obraćanju tokom tradicionalnog novogodišnjeg skupa slobodaraca juče u Beču, naglasio je da je 2015. "super izborna godina“ i uputio oštre kritike na račun sadašnje vlade, osvrnuvši se na problem islamističkog terorizma.

Štrahe je pred oko 3.500 okupljenih naglasio da je ljudima potrebno ponovo vratiti nadu. On je veoma samouveren kada su predstojeći opštinski i parlamentarni izbori u pitanju. U Donjoj Austriji Slobodarska partija će se ove godine kandidovati u 335 opština, dok su pre pet godina svoje kandidate imali u samo 290 opština.

Takođe, prema njegovim rečima Mario Kunasek, Hans Čirc (Hans Tschürtz) i Manfred Hajmbuhner (Manfred Haimbuchner), na parlamentarnim izborima u Štajerskoj, Burgenlandu i Gornjoj Austriji predstavljaju najbolje kandidate.

"Ovo će biti godina Slobodarske partije!“, naglasio je Štrahe.

Kada su u pitanju izbori u Beču, Štrahe naglašava da se sadašnji gradonačelnik Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ), kao i njegova zamenica Maria Vazilaku (Maria Vassilakou, Zeleni) moraju poslati u penziju.

Lider slobodaraca prozvao vladajući bečki tandem.... Mihael Hojpl i Marija Vasilaku (Foto: Reuters)
Lider slobodaraca prozvao vladajući bečki tandem.... Mihael Hojpl i Marija Vasilaku (Foto: Reuters)

"Onda mogu oboje da šetaju gore-dole po (ulici) Mariahilfer štrase (Mariahilfer Straße) i da snivaju o vremenima u kojima su mogli da pljačkaju i šikaniraju Bečlije“, kaže Štrahe i dodaje da je njegov cilj da postane gradonačelnik Beča.

Žestoke kritike Štrahe je uputio na račun sadašnje austrijske vlade, počevši od premijera Vernera Fajmana (Werner Faymann, SPÖ), nazivajući ga najlošijim i najneuspešnijim predsednikom vlade kojeg je Austrija ikad imala, preko njegovog zamenika Rajnholda Miterlenera (Reinhold Mitterlehner, ÖVP), pa sve do austrijskih ministara.

Najoštrije kritike Štrahe izneo na račun kancelrara ...Verner Fajman (Foto: Reuters)
Najoštrije kritike Štrahe izneo na račun kancelrara ...Verner Fajman (Foto: Reuters)

Štrahea je posebno razljutila izjava Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz, ÖVP), ministra spoljnih poslova i ministra za integracije, koji je rekao da su prosečni doseljenici obrazovaniji od prosečnih Austrijanaca.

Tokom svog govora Štrahe je pažnju posvetio i islamističkom terorizmu, naglasivši da su prošlonedeljni napadi u Parizu još jednom pokazali ranjivost našeg društva. On naglašava da iz ovog brutalnog incidenta treba izvući prave zaključke, ali da se pritom ne smeju svi muslimani staviti pod opštu sumnju. Štrahe je ubeđen da je ogromna većina evropskih muslimana užasnuta ovim atentatom, te da ga i oni sami oštro osuđuju.

Štrahe je takođe naglasio da je Evropa došla do te tačke da ona ne samo da uvozi islamistički terorizam, nego ga i izvozi, podsetivši da su stotine ljudi iz Austrije otišli na Bliski istok i priključili se terorističkim brigadama "Islamske države" (ISIL), kako bi tamo vršili brutalne zločine protiv čovečnosti.

"Ova, 2015. godina ima spremne izazove za sve nas, ali ih zajedno možemo prevazići. Ja sam tu za vas, vi ste tu za mene. Beč nas treba, Austrija nas treba!“, rekao je na kraju svog obraćanja šef Slobodarske partije Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track